13 Mayıs 2014 Salı

Türk Bankacılık Tarihinde Yolculuk : Osmanlı Bankası Müzesi


Orta okul yıllarından hatırladığım Osmanlı Bankası'nın yeşil zemin üstüne çınar ağaçlı bir logosu vardı. Reklamlarında 100 yıllık geçmişi ile övünürdü. Sonra  Fazıl Say'ın piyano ile Mozart'ın Türk Marşı'nı çalarken salona Mehter Takımının girip düet yaptıkları bir reklam filmi çıktı karşımıza. Osmanlı Bankası, Garanti Bankasına dahil olarak ticari varlığını sonlandırması anlatılıyordu bu reklamda. 100 yıllık geçmişten geriye kalanlar ise Osmanlı Bankası Müzesi kaldı.  Osmanlı Bankası'nın arşivi müzeye çevrilen genel müdürlük binasının kasa dairelerinde sergilenmekte. Senetler, bonolar, banknotlar, personel fotoğrafları, kasa defterleri, emisyon defterleri, müşteri bilgileri. Hepsi çok değerli vesikalar. Osmanlı son dönemi ve Cumhuriyetin ilk yıllarını kapsayan ve Türk bankacılık tarihine ışık tutan bir bir önem sahip.

Osmanlı Bankası,  Bank-ı Osmani-i Şahane adıyla kuruluna ilk Türk bankaları arasında. İngiliz ve Fransız ortaklığı olmasına rağmen verilen para basma imtiyazı ile devlet bankası hüviyeti kazanmış. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Merkez Bankası kurulana kadar da bu görevini yerine getirmiş. Osmanlı döneminde 80'i aşkın şubesi büyük bir alanda faaliyet göstermiş. Şubeleri neredeyse Osmanlı'nın sınırlarını çiziyor gibi. 1930'lu yıllarda ise özel banka statüsü kazanarak günümüze kadar varlığını sürdürmüş. 1996 yılında ana hissedar Paribas Bankası hisselerini Garanti Bankasına devretmiş. 2001 yılındaki kriz ile birlikte ticari hayatı sonlandırılmış.

Bankanın Karaköy Voyvoda (Bankalar) Caddesi'ndeki genel müdürlük binası  Fransız Levanten mimar Alexandre Vallaury tarafından 1890 yılında yapılmış. Meşhur Kamondo Merdivenlerinin karşında sağda çok ilginç bir bina. Ön ve arka cephelerde neoklasik ve oryantalist mimari üslup farklı şekilde uygulanmış. Bu açıdan benzersiz bir özelliği sahip. Günümüzde bina Garanti Bankasının kültür-sanat kurumu Salt bünyesinde Salt Galata adında bir kültür merkezi olarak işlevine devam ediyor. Kütüphane, sergi alanları, atölyeler, dükkan ve kafeler barındırmakta.  Birbirinde güzel sergilere ev sahipliği yapmakta.

Kamondo Merdivenleri'nden Osmanlı Bankası

Osmanlı Bankası Giriş


Dönem dönem Osmanlı Bankası

Osmanlı Bankası Bilgileri çok güzel tasarımla sergilenmekte

Para basma imtiyazı dolayıs ile banknot arşivleri ilgi çekici

Deste deste para

Osmanlı Bankası Defterleri

Osmanlı Bankası Defterleri

Osmanlı Bankası Defterleri

Osmanlı Bankası Müşteri Bilgileri

Osmanlı Bankası Personel Kartları

Osmanlı Bankası Senetleri

Osmanlı Bankası Şube Haritası

Osmanlı Bankası personel fotoğrafları ilgimi çeken bölüm oldu




0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys