4 Mayıs 2014 Pazar

Maltepe Sahil : İstanbul'un Yeni Şehir Parkı


Koşu hikayeleri bu sefer deniz üstünde devam ediyor. Aslında eski deniz desek daha doğru olur. Geçtiğimiz hafta sonu Maltepe sahildeydim. Deniz doldurularak inşa edilen Maltepe Miting Alanı etrafı şimdilik 4 km. Halen halka açılmayan alan bile var. Tam bir tur attım. Tabi fotoğraf çekmekten fırsat bulabildiğim kadar ile.

Normal şartlar doğal tabi olan yanayım. Sahiller doldurularak yapılan inşaatlar bana pek hoş gelmiyor. Ancak hem bizim tarihimizde hem dünyada pek çok örneği var. Hollanda'nın üçte ikisinin deniz doldurularak yapıldığı düşünülürse bizimki masum kalır. Koşu sırasında GPRS'in kaydettiği yol henüz haritalarda güncellenmediği için deniz üzerinde gözüküyor. Yani dolgu alanını işaretlemiş oldum. Kadıköy'e doğru biraz daha genişleyecek sadece. Harita karşılaştırdığımda nerdedeyse Burgazada kadar bir alanın doldurulduğu görülüyor.

Ancak İstanbul tam bir şehir parkı  kazanmış bu sayede. Çok düzenli bir yerleşimi var. Etrafı maviye boyanmış bisiklet ve koşu yolu ile çevrelenmiş. Dediğim gibi bir tur 4 km'den fazla. Parkın ortası iki parçaya bölünmüş bir taraf betonlanarak miting ve konser alanı olarak planlanmış. Diğer taraf ise yeşillendirilerek çayır gibi bırakılmış. Muhtemelen miting alanın devamı şeklinde düşünülünmüş. Bu alanların çevresi ise sık ağaçlar dikilmiş. 10 sene içersinde burasa geniş bir koru şeklini alacaktır. Parkta dikkati çeken diğer bir husus ise spor alanların çokluğu. Düz bisiklet parkurun yanında engelli parkurlardı yapılmış. Adalar manzarası ile burada spor yapmak çok eğlenceli. Çocuklar için oyun alanlarıda unutulmamış tabi. Ailecek gelip mangalsız piknik yapılabilecek bir alan.

Maltepe'de doldurulan alan

Maltepe Sahil Bisiklet Parkurları


Maltepe Sahil Bisiklet Parkurları

Maltepe Sahil'de Ada Vapuru son yolcularını götürürken

Maltepe Sahil'de gün batımı

Sahilden Maltepe Camii


0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys