18 Ocak 2014 Cumartesi

Tahayyüllerin Ötesindeki Tuzla

Tuzla Sahil - İTÜ Denizcilik Fakültesi
Bugün size tahayyül ettiğinizin ötesinde bir Tuzla portresi çizeceğim. Tuzla,  İstanbul'un uzak ilçelerinde birisi olarak ölümlü kazaları ile meşhur tersanesi ile aklımızda yer edinmiştir. Askere giden üniversite mezunlarının yedek subay sınavına girdiği Tuzla Piyade Okulu da Tuzla'yı tanımamız için diğer bir neden.  Peki size Tuzla'nın aslında tam bir sahil kasabası olduğunu söylesem ne dersiniz. Tuzla'yı bilmeyenlerin buna şaşıracağına eminim. İtiraf ediyorum : Bugüne kadar Kartal doğumlu olup hayatımın son 25 yılı neredeyse Pendik'te geçmesine rağmen Tuzla'ya hiç gelmemiştim.  Bir keresinde arabayla sahilde geçmiş olduğumu hatırlıyorum sadece hepsi o kadar.
Gözdağı'ndan Pendik ve Tuzla
Candostum Yavuz Alper'le bu hafta sonu İstanbul Anadolu yakasında bir rota çizelim istedik. "Altın Kafes" olarak tabir ettiğim  Pendik benim yurdum sayılır. Pendik-Tuzla hattında rahat bir gezi yaptık. Önce Gözdağı'na çıkarak bir Pendik panoraması izledik beraber. Ardından sahile inerek Pendik Marina'dan yatları ve denizi izledik. Marina benim favori mekanlarımdan birisi. Kahve eşliğinde deniz havası olarak kitap okuduğum bir köşe var burada. Daha yemek yemek için meşhur mekanlarımızda Uzun Kebap'a geçtik. Pendik sahilde çok güzel bir yer burası. Asıl merkezi Pendik Çarşı içinde olsa da burayı çok seviyorum ben. Sahil hattı boyurnca denize sıfır yemek yiyebileceğiniz ender mekanlardan. Ayrıca oldukça ekonomik.

Pendik Uzunlar Kebap
Pendik sahilde kısa bir yürüyüşten sonra Tuzla sahile geçtik. Tersane Bölgesi, sonra Kamil Abduş Gölü'nün  kenarında geçerek Postane Mahallesine ulaştık.  Evet yanlış duymadınız denize çok yakın bir mesafede bir göl var burada. Göçmen kuşların uğrak sulak alanlarında bir tanesi. Maalesef sanayi içersinde kalmış. Tuzla sahile ulaştığınızda bir anda İstanbul'dan çıkıp bir sahil kasabasına geldiğinizi hissedeceksiniz. Denizde balıkçı tekneleri, az katlı binalar, balıkçı dükkanları, palmiyeler, kayalıklar arasında kediler, yürüyüş yapanlar, martılar. Bunca yıldır neden buralara gelmediğimi düşününce Bostancı'dan başlayıp Pendik'te biten sahil yolunuz düşündüm. Tersanelerden dolayı daha ileri gitmiyordu. Belkide bu bende psikolojik bir duvar oluşturmuştu. İşte Tuzla'da bu duvar arkasına saklanmış yıllardır. Askeri tesislerin bunda büyük etkisini eklemeliyim. Askeri Tersane, Deniz Harp Okulu, Piyade Okulu arasında sıkışmamış aksine nefes almış Tuzla.

Tuzla Sahil
Akşam güneşi karşıladı bizi Tuzla yavaş yavaş batmak üzereydi. Güzel bir hafta sonu olmasına rağmen sert esen rüzgardan dolayı pek bir kalabalık değildi sahil. Küçük ahşap iskelede oturan aşıklar dışında sakindi. Sahildeki İTÜ Denizcilik Fakültesi'ne ait gemi kaptan köşkünü simgeleyen kule Tuzla'nın karakteristiği olmuş diyebilirim. Tüm sahil boyunca çok güzel gözüküyordu. Sahilde bankta kitap okuyan genç bir kız buraya gelip kitap okuma fikri verdi. İlerledikçe hafada martılarda bir hareketlik sezinledik. Önse sahil boyunca uzananda dükkanların üzerinde uçuyorlardı. Sonra bir anca deniz kenarına doğru hucüm ettiler. Elinde bir kova balık artığını kayalıklara döken birisini görünce durumu anladık. Martıların akşam yemeği vaktiymiş. Belkide tüm gün bunu bekliyorlardı . Karaköy'de de benzer bir sahneye şahit olmuştuk. Güzel bir andı.

Martıların Akşam Ziyafeti
Tüm sahil çam ve hurma ağaçları ile yeşil bir hatlar kuşatılıyor. Aralarında çocuk parkları var. Bir de güzel bir koşu parkuru var. Meraklılarına duyrulur. Zaten tüm sahil boyu koşu ve yürüyüş için ideal. Yalova ile mesafe buradan itaren azalıp İzmir Körfezi başlamakta. Bu yüzden karşı kıyılar net bir şekilde gözükmekte. Güzel bir havanın olmasıyla görsel olarak güzel bir gün yaşadık.

İzmit Körfezi'nin Başlangıç Noktası


Şimdi tüm bu anlattıklarımdan sonra hafta sonu bir günü Tuzla'da geçirmeye değmez mi  ?

Gözdağı'ndan Kartal ve Yakacık
Pendik Marina
Pendik Sahil

Tuzla Sahil
Tuzla Sahil
Tuzla Sahil 
Tuzla Sahil Koşu Parkuru

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys