12 Ocak 2014 Pazar

Mehteran Eşliğinde Tarihte Yolculuk : Askeri Müze


Taksim'den Şişli'ye doğru giderken Harbiye'de askeri müze bulunmaktadır. Yüzlerce ken bu yolu kullanmış olmama rağmen bu müzeye bir kere o da dış bahçedeki bir fuar için gelmiştim. Can dostum Yavuz Alper'le uzun zamandır bir ziyaret yapmayı planlıyorduk. Cumartesi akşam Yasmin Levy konseri Harbiye ICC'de olunca gündüz müzeyi gezme fırsatımız oldu. Efkan Sinan arakadışımız katılması dolu dolu bir gün geçirmiş olduk.

Harbiye Askeri Müzesi, askeri anlamda çok geniş bir koleksiyona sahip. Özellikle tablolar ve panoramik görüntülerle tarihi savaşlar çok güzel canlandırılmış. Tüm Selçuklu Sultanlarının ve Osmanlı padişahlarının portresi tuğraları ile bulunmakta. Panoramik tablolarda Malazgirt ve İstanbul'un fethi bunlar içersinde en beğendiklerim oldu.


Aklınıza askeri teçhizat ne geliyorsa bulabilirsiniz müzede. Oklar, kılıçlar, zırhlar, tüfekler vs. Orta Asya'dan başlayarak Kore ve Kıbrıs Savaşlarına'na kadar  kronolojik olarak sıralanmış. Tüm bu paha biçilemez objelere rağmen müzenin asıl uzmanlık konusu ise askeri olmakla birlikte daha farklı bir alanda. Mehteran Takımı.
Surre Alayı Deve Alınlığı

Yeniçeri Ocağının kaldırılması ile birlikte önemine kaybetip lağvedilen mehteran bölüğü uzun yıllar unutulmuş. Osmanlının  son döneminde tekrar kurulmaya çalışılsada asıl Cumhuriyet döneminde genelkurmay Başkanlığının emri ile tekrar gün yüzüne çıkartılmış. Derinlemesi yapılan araştırmalar ile mehter üzerine çok geniş bir bilgi birikimi sağlanmış. Mehter, müze ablemine girecek kadar öneme sahip. Pazartesi ve Salı hariç her gün 15:00 ile 16:00 arasında Mehter takımı gösteri yapmakta. İzleyeceğiniz en güzel mehter takımı olacağınını söylemeliyim. Hele sonunda Hücum Marşı ile birlikte yerinizde kalkıp Allah Allah nidaları ile ileri atılmak isteyeceksiniz.

Müze girişi 5 lira. Eğer fotoğraf çekmek isterseninz 10 TL ilave ücret ödemeniz gerekiyor. Ancak kantini oldukçu ucuz. 0,15 TL çay içebiliyorsunuz mesala. Hediyelik eşya standına uğramayıp ihmal etmeyin. Osmanlı- Selçuklu sultanların, mehteran ekibinin maketlerini alabilirsiniz.


Çanakkale'de Seyit Onbaşının Kullandığı Topun Örneği

Çin Seddinin Gösterimi

Okçuluk Üzerine Bilgiler

Sultan Alparslan Portresi

Malazgirt Savaşı

Mozaiklerden Fatih Sultan Mehmet Portresi

Yavuz Sultan Selim Portresi





Sekiz Namlulu Silah





Jean Guerard Avrupa Haritası

Mühendishane-i Berr-i Humayun'da kullanılan yazı tahtası  ( Topçu Okulu)

Mahmut Şevket Paşanın Öldürüldüğü Araba

Sultan II Abdülhamid'in Masası


Çanakkale Savaşı



0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys