8 Ocak 2014 Çarşamba

Ruhunu Kaybetmiş Şehir Gebze

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi
Gebze denildiğinde aklınıza ilk önce ne gelir  ? Gebze-Harem minübüs hattı, Gebze-Haydarpaşa banliyö hattı, organize sanayi bölgesi, fabrikalar. Başka ? Bir de doğaya meraklı olanlar Ballıkayalar diyecektir eminim. İtiraf ediyorum 30 sene boyunca bende sadece bu özelliklerini biliyordum. Adapazarı'na giderken içinde geçmek haricinde hiç gitmişliğim bile yoktu.
Çoban Mustafa Paşa Camii
Gebze'nin merkezinde Çoban Mustafa Paşa Camii ve Külliyesini gördüğünüzde benim gibi gözlerinize inanamıyacaksınız. Aklınızdaki sanayi şehri Gebze bir kenarda,  Osmanlı şehri Gebze bir kenarda duracaktır. Hele hele hemen yanında çeşme ve hamamı gördüğünüzde şehrin geri kalanının ne olduğununu sorgulayacaksınız. Eğer bu güzel eserler varsa başkaları da verdır diyeceksiniz. Ancak bulamayacaksınız maalesef. Başlarına kim bilir ne geldi. Belki yanmış belki yıkılmış. Kala kala görkemli bir külliye kalmış.

Aslında bu muazzam Camii, Osmanlı'da menzil külliye olarak tabir edilen bir yapı gurubuna girmekte. Önemli kervan yolları üzerine inşa edilen  menzil külliyeleri zamanında dini, kültürel, sosyal hizmetler vermekteymiş. Büyükçekmece'deki Mimar Sinan eseri köprü, cami, çeşme de buna örnek  verilebilir.
Çoban Mustafa Paşa Hamamı
Bu külliyenin de Mimar Sinan eseri olduğu zikretttiğim de bir kere daha şaşıracak ve büyük Usta'ya hayranlığınız artacaktır. İmparatorluk toprakları üzerinde adım attığı her bölgede bir iz bırakmış büyük deha. Bize de bu izleri takip etmek düşüyor.

Sadece bu külliyeyi görmek için bile Gebze'ye gelebilirsiniz. Elbette gelmişken Eskihisar'a ve Ballıkayalar'a uğramadan gitmeyin. Ballıkayalar doğa harikası bir yer. Dağcıların okul bahçesi. Çocukluğumun ilk doğa mecerası. Bir sonraki yazıda Ballıkayalar'dan bahsedeceğim. Muhakkak görmenizi tavsiye ederim. Yok olmadan !!.

Şimdi Eskihisar sahilinde küçük bir gezinti yapalım.
Eski Hisar
Eskihisar'ın ismide feribot iskelesinde aşinasınızdır elbette. Ancak iskeleye doğru giderken yolunuzu sola kırıp şehri görmek istediniz mi ? Muhtemelen hayır. Bir daha ki sefere eğer aklınızda olsun Bursa taraflarına giderken veya dönüşte muhakkkak uğrayın. Şehre ismini veren kaleyi görün. Körfezdeki gemileri seyredin. Şirin sahilinde yürüyün . Balık restoranlarında karnınızı doyurabilirsiniz. Sahilde muhteşem köşk dikkatinizi çekecektir. Meşhur Kablumbağ Terbiyecisi reminin yapıldığı ev. Ressam, arkeoloji müzesinin kurucusu Osman Hamdi Bey'in evi. Şimdi müze olarak kullanılmakta. Meşhur resimlerin imitasyonları görebilirsiniz. En sonunda Sakız ağacının altında bir çay içebilirsiniz.
Osman Hamdi Bey'in Köşkü
Nasıl Gebze'ye turistik bir seyahat yapmak aklınıza gelmemişti değil mi ? Anadolu öyle sırlarla dolu ki burnumuzun dibinde bile olsa haberimiz yok. Şimdi haberiniz oldu. Haydi düşün yollara.

Son bir not.  Kartacalı Hannibal'ın hayatının son döneminde Gebze'de yaşadığını ve mezarının burada bulunduğunu söylesem ne dersiniz ? Hannibal kim mi ? Roma İmparatorluğunu Afrika'dan İspanya üzerinden Alpleri aşırarak getirdiği fillerle dize getiren ancak politik oyunlarla yenilen meşhur komutan. Savaş stratejistlerinin fikir babası. Yenildikten sonra İzmit'te yerleşik Bitinya Krallığı'na sığınır. Bu dönemde Gebze'ye yerleşir ve burada ölür. Atatürük'ün Hannibal'a özel ilgisi olduğundan mezarının bulunmasını emretmesine rağmen bulunamamıştır. Buna rağmen 1981 yılında sembolik bir anıt yapılarak Gebze Teknoloji Entstitüsünün bahçesine yerleştirilmiştir.  Bu da bana gezi ödevi olsun.
-----
Yok Olan Cennet Ballıkayalar  yazısı okumak için tıklayınız.

Çoban Mustafa Paşa Camii
Çoban Mustafa Paşa Türbesi
Çoban Mustafa Paşa Camii  Orjinal Musalla Taşı
İbrahim Paşa Çeşmesi
Eskihisar
Eskihisar Sakız Ağacı


0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys