9 Nisan 2013 Salı

Lalelerin İzinde İstanbul Gezi Rehberi


İskender Pala'nın romanı Katre-i Matem'i okuduktan sonra başlayan ve kızıma Lale ismini verecek kadar ileri giden sevgim çok özel bir fotoğraf projesine başlamama ilham oldu. 3 yıldır Nisan aylarında lalelerin peşinde İstanbul'u parklarını bahçelerini arşınlıyorum. Nerede bir lale görsem durup selam veriyorum. Neredeyse İstanbul lale haritası çıkaracak kadar çok yer yürüdüm. Halen büyük bir keyifle gezmeye devam ediyorum. Bu seneki gezilerin daha bir anlamı var benin için. Kızım Lale'nin lalelerle ilk tanışması. Bu sezonu ona adadım ben de. Sizin için de değişik lale gezi rotaları çıkardım.  Fırsatınız varken aşağıdaki rotaları takip etmenizi tavsiye ederim.

1-Emirgan Korusu
Lalenin İstanbul'daki merkezi. Hollanda Kraliyet bahçesi kadar büyük olmasa bile İstanbul'da en fazla ve en çok çeşit lalenin dikildiği bir bahçe. Koru her mevsim güzel olmakla birlikte Nisan aylarında bambaşka bir havası var. Son yıllarda büyük bir ilgi patlaması oldu. Bu yüzden hafta sonu gitmenizi tavsiye etmiyorum. Mümkünse hafta için gitmeye çalışın. İnanın iş yerlerinizden bir gün izin almaya değecektir.

 

 


2-Yıldız Korusu - Dolmabahçe -Kabataş
Eski bir dere yatağı olan Abdülhamid Han'ın bahçesinde dolaşmak büyük bir keyif alacaksınız. Çok güzel lale temaları mevcut. Ayrıca şanslı iseniz bir kır düğüne denk gelip havuz başında mehteran dinleyebilirsiniz. Korudan çıkıp Dolmabahçe ve Kabataş sahildeki lalelerin arasında evlerinize dönebilirsiniz. İster vapurla ister tramvay. Yalnız Dolmabahçe Camii'nin karşısındaki türbeden içeri bakmadan gitmeyin. Türbe sandukasının hemen yanında penceresinde rengarenk lale manzarası bulunmakta. Merhuma fatiha okumayı da ihmal etmeyin bu arada.    

 

3-Eminönü-Gülhane-Topkapı Sarayı- Sultanahmet Meydanı
Eminönü'nde önce vapur iskelesi önünde tramvay hattı boyunca uzanan lalelerle başlayın güne. Sonra Gülhane'ye Sarayburnu tarafından giriş yaparak boydan boya bahçenin keyfini sürün. Lalelere dalıp yabani papağanları unutmayın sakın. Bir gözünüz dallarda olsun. Tramvay yoluna çıkmadan Topkapı Sarayına doğru çıkın arnavut kaldırımı sokaktan. Saray'ın hem iç hem dış bahçesinde çeşit çeşit lale bulacaksınız. Arkalarında tarihten yapraklar varken. III. Ahmet Çeşmesi'nin yanından  Soğukçeşme Sokak'ına eski İstanbul evlerinin önündeki sümbülleri koklamak için girebilirsin. Orada doğruca Sultanahmet Meydanı'na. Hem havuz kenarında hem at meydanında bol bol lale göreceksiniz. Günün sonunda güzel bir köfte ziyafeti verebilirsiniz kendinize.

 


 

4-Üsküdar Paşalimanı Parkı - Çamlıca Tepesi
İstanbul'un en güzel manzarasına sahip tepelerinde Çamlıca'yı bir de laleler için çıkın. Tepeye çıkmadan önce Üsküdar sahilde Paşalimanı Parkını gezebilirsiniz. Bu parkta benim favorim balıkçı barınağınının girişinde ki mavi bir varilin içinde açan beyaz lale. Soğanı sökülmediğinden her sene aynı yerde açmakta.  Çamlıca Tepesine çıktığınızda sizi büyük bir Türk Bayrağı karşılamakta. Elbette lalelerden oluşan bir bayrak. Geceyi  bekleyecek zamanının varsa lalelerin ardından İstanbul'un ışıkları izleme fırsatı bulabilirsiniz.





5-Yedikule Soğanlı Bitkiler Parkı -Şehzadebaşı Parkı - Hekimoğlu Camii Parkı
Yedikule surlarında dibinde yer alan soğanlı bitkiler parkı İstanbul'da en çok lale dikilen parklar arasında. Hem tarihi surlarında yanında olması hem deniz manzarası keyifli bir gezi olması için ideal sebeplerden. Sahil yolunda da kısa bir gezinti yapabilirsiniz.
Bozdoğan Kemeri'nin hemen yanında yer alan park ve büyük şehir binasının önü laleler açısında zengin. Ama yeterli değil diyorsanız buradan Hekimoğlu Camii'ne geçebilirsiniz. Caminin yanında ki alan boş izbe arazi iken Fatih Belediyesi tarafında geniş bir park olarak düzenlenmiş. Laleler için ideal bir yer. Caminin avlusuna da mutlaka girmelisiniz. Bu kadar huzurlu çok az yer bulunmakta.








0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys