4 Nisan 2013 Perşembe

Dokuz Dolambaçlı Şehir Nallıhan

Dokuz Dolambaç'tan Nallıhan

Uyuz Suyu'ndan sonra Nallı Deresi'nin oluşturduğu vadilerden geçerek Nallıhan'a ulaştık. Şehir ismini bu dere ile Nasuh Paşa'nın yaptırdığı Koca Han'ın birleşmesinde alıyor. Tarihi İpek yolu üzerinde olduğundan dolayı tarihi bir geçmiş var. Koca Han ve Nasuh Paşa Camii ile birlikte ahşap evleri bu tarihi şehrin günümüze kalan izleri.

Nasuh Paşa Camii ve Koca Han
Bir de Dolambaç var. Aslında burası Eski Ankara Yolu. Muhtemelen eski kervan yolları üzerine yapılmış şehirler arası yol. İstanbul-Ankara arasında bir çok şehirde Eski Ankara Yolu diye bir cadde vardır. Bu da onlardan birisi. Yeni yol yapıldıktan sonra artık kullanılmaz hale gelmiş. Ancak Nallıhan'dan durum biraz farklı. Artık turizme hizmet eder olmuş. Nedeni de bu yolun Nallıhan'ı tepeden kuşbakışı izlemeye müsait olması.
Dokuz Dolambaç'ın karşı tepeden görünümü
Nallıhan'da bizi Nasuh Paşa Camii'nin avlusunda Ali arkadaşımız karşıladı güler yüzü ile. Tanışmak için adını sorduğumuzda yaklaşık 10-15 sn adını söylemek için uğraştı. Kekeme bir arkadaş. Zar zor Ali diyebildi.  İyi ki Ali koymuşlar adını. Kim bilir belkide kolaylık olsun diye bu seçimi yapmışlardır.
Nallıhan'lı Ali
Kocahan'ı gezdik ardından. Turizm artılması adına restore edilmiş dükkanlar açılmış. Ancak esnaf pek memnun değil. Gelen giden yok diyor. Sokaklarında dolaştık Nallıhan'ın. Özellikle kiremet kaplı çatıları çok hoşuma gitti. Hepsi bir bir birinden farklı neredeyse. Birde yamaçta çiçek açmış ağaçların ardından Nallıhan'ı seyretmek gibi yoktu. İlçe merkezini gezdikten sonra türbeleri ziyaret etmek için şehirden ayrıldık.
Kocahan
Kocahan
Ancak yolumuz tekrar Nallıhan'a düşecekti. Geceyi Beypazarı'nda geçirmeyi planlarken tekrar dönmek zorunda kaldık. Nallıhan Öğrentmenevi'nde kaldık. İyi ki kalmışız. Yolunuz düşerse Nallıhan Öğrentmenevi'nde rahatlıkla kalabilirsiniz. Hem ucuz hem gayet kaliteli bir hizmeti var.




Nallıhan'da Bahar
Nallıhan
Her Yer Kiremit
Kiremit
Nallıhan
Bu arabayı kadrajdan çıkarmaya uğraşmadık
Koca Han
Nallıhan




0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys