5 Ağustos 2014 Salı

Eğri Köprü : Mimarın Nazarlığı

Bunda dolayı ismi halka arasında Eğri Köprü olarak anılmaya başlanmış. Köprünün eğri olması ile ilgili halk arasında çeşitli rivayetler söylenmekte. En meşhuru ise  mimarı ile ilgili olanıdır.  Zamanında bir usta ve bir şakirt (çırak) varmış. Zamanla, ustasıyla araları açılan çırak ustasının yanından ayrılmış; Sivas’taki bu köprünün yapımını üzerine almış. Köprünün yapımı ilerlerken ustasına haber ulaşmış. Usta merak ederek köprüyü görmeye gelmiş. Gizlice incelemiş ve köprüyü çok beğenmiş.  Çırağının karşısına geçip şu dörtlüğü söylemiş.
Sivas Eğri Köprü

Eğri Köprü'de bizi beline kadar suyun içinde olan balıkçılar karşıladı önce. Kızılırmak'ta adı gibi boz suda ağ ile balık avlamaya çalışıyorlardı. Eğri Köprü,  Sivas’ın güneydoğusunda, eski Malatya yolu üzerinde ve şehir merkezine 3 km uzaklıkta yer almakta. Eski İpek Yolu üzerinde yer alan köprüs Sivas'ta Kızılırmak üzerine inşa edilen en büyük taş köprüdür. Selçuklu dönemi olduğu bilinmekle birlikte yapım yılı kayıtlarlarda geçmemekte.2006 yılında karayolları tarafından onarılan köprü araç trafiğine kapatılmış.

18 gözü olan köprü doğudan batıya doğru düz şekilde iken ortada güneye doğru eğik olarak kesme taştan inşa edilmiş. Bunda dolayı ismi halka arasında Eğri Köprü olarak anılmaya başlanmış. Köprünün eğri olması ile ilgili halk arasında çeşitli rivayetler söylenmekte. En meşhuru ise  mimarı ile ilgili olanıdır.

Köprünün eğriliği efsanelere konu olmuş.
Köprünün eğriliği efsanelere konu olmuş.

Zamanında bir usta ve bir şakirt (çırak) varmış. Zamanla, ustasıyla araları açılan çırak ustasının yanından ayrılmış; Sivas’taki bu köprünün yapımını üzerine almış. Köprünün yapımı ilerlerken ustasına haber ulaşmış. Usta merak ederek köprüyü görmeye gelmiş. Gizlice incelemiş ve köprüyü çok beğenmiş.
Çırağının karşısına geçip şu dörtlüğü söylemiş :

Usta idik olduk şâkirt
Al bardağı suya seğirt
Hiç nazardan korkmadın mı?
Köprünü eğri çevirt 

(Hikmet Denizli, Sivas Tarihi ve Anıtları, Sivas 1998, s. 156–157.)

Her tarihi köprüde olduğu yanına yeni ama sevimsiz bir köprü yapılmış. İki eser arasındaki estetik farkı tekrar tekrar kanıtlanmak istercesine. Bir diğer gözümüze batan ise köprü manzaralı toplu konutlar.



Eğri Köprü balıkçıların gözde mekanlarından





0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys