8 Ağustos 2014 Cuma

İstanbul'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler


İstanbul'da gezilip görülmesi gereken yerler

Avrupa ve Asya’nın buluşma noktası, kültür başkenti İstanbul’a gelen turist sayısı her yıl artıyor. Milyonlarca turistin İstanbul’a yaz kış demeden gelmesinin nedeni İstanbul’un gezilip görülmesi gereken doğal, tarihi ve kültürel güzelliklerini sizler için inceledik.

Topkapı Sarayı:

1478 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan saray, Dolmabahçe Sarayı’nın yapılışına kadar Osmanlı Devleti’nin yönetim merkezi olmuştur. Saray’ın girişi Ayasofya’nın arka tarafındaki Saltanat Kapısı yani Bab-ı Hümayun denilen büyük ve görkemli kapıdan yapılıyor. Ön taraftaki bahçesinden saray girişine kadar 300 metrelik Alay Meydanı ve kısa bir yol var. Bu yolun ortasında giderken sağ tarafta 30 TL’ye bilet alabileceğiniz gişeler var, Harem bölümünü ayrıca gezmek isterseniz 15 TL daha vermeniz gerekiyor. Öğrenciler ve 18 yaşın altındakiler için ücretsiz. Dilerseniz buradan sesli rehberlik cihazları da alabilirsiniz. 40 TL’ye alacağınız bir Müze Kart ile giriş yapabiliyorsunuz, bu kart size bir yıl boyunca Türkiye’deki çoğu müzeye giriş sağladığından dolayı, karttan almak sizin için daha hesaplı olacaktır. İçeriye girdiğinizde dünyaca ünlü Kaşıkçı Elması ve değerli eşyalar, padişahların tahtları, Osmanlı zamanında kullanılan asker ve mutfak kıyafetleri ile araç gereçleri, Kutsal Emanetler Bölümü’nde Hz Muhammed’in hırkası ve Harem odalarını görebilirsiniz.15.-19.yüzyıl arasında kalan tarihi mistik havayı burada sonuna kadar hissedeceksiniz.

Sultanahmet Camii ve Meydanı

Eğer tarihi yarımadada birkaç saat geçirirseniz, Blue Mosque tabelaları veya size bu yapıyı soran turistlerle karşılaşmamanız imkansız. Sultan 1. Ahmet tarafından yaptırtılan Sultanahmet Camii görkemli yapısı ile adını verdiği Sultanahmet Meydanı’nda at yarışlarının yapıldığı tarihi Hipodrom’un hemen yanında bulunur. Blue Mosque yani Mavi Camii adı ise dış yüzeyinde kullanılan mavi renkli taşlardan dolayı genelde turistler tarafından kullanılan bir isimdir. 45 metre uzunluğunda olan Sultanahmet 20.000’den fazla İznik Çinisi ile süslenmiştir. Onu bölgede bulunan diğer yapılardan ayıran en önemli özelliği hala canlı oluşudur. Yani camii ibadete açıktır ve turistler de bu camiinin hem avlusuna hem de içine girebiliyor. Cuma günleri Cuma namazı saatinde kapalı olan camiinin Hipodrom tarafında bulunan kapısının tam karşısında Türk ve İslam Eserleri Müzesi var. Ramazan ayı boyunca Sultanahmet Meydanı’nda çeşitli etkinlikler de yapılmaktadır, ayrıca kutsal bir yer olduğundan dolayı özellikle İstanbul’un her yanından yerli turistler gelmektedir. Giriş ücreti olmayan Sultanahmet Camii’ne dilerseniz bağış yapabiliyorsunuz. Ulaşım için ise en ideal araç tramvay, Sultanahmet adında bir durak da var. İş saatlerinde tramvay biraz kalabalık olduğundan dolayı Sirkeci’den 10 dakika yürüyüşle de buraya gelebilirsiniz. Dışarıdan gelecek ve İstanbul'u gezmek isteyenler, uygun fiyatlı Sultanahmet Otelleri tercih edebilirler.

Ayasofya Müzesi

İlk 532 yılında kilise olarak yapımına Bizans zamanında başlanan Ayasofya, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethedilmesinden sonra camiiye dönüştürülmüştür. Sultanahmet Camii ile karşı karşıya olan müzede geçiş zamanlarında yapıyı tahrip etmemeye dikkat edilmiştir. Kilise zamanındaki figürler ince sıva ile kapatılmıştır. Hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar için önemli bir yapıdır.

Yerebatan Sarnıcı

Ayasofya’nın hemen yanında bulunan Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’da bulunan en büyük kapalı sarnıçtır. Romantik bir havaya sahip olduğunu söyleyebileceğimiz bu tarihi yapıda bulunan balıkların olduğu suya dilek paraları da atılmaktadır. Burası ile en ilgi çekici şeylerden birisi de Medusa’nın başı denilen tarihi heykellerdir. Yerebatan Sarnıcı ayrıca birçok etkinliğe de ev sahipliği yapmaktadır.

Kapalı Çarşı

Dünyanın en eski çarşılarından biri olan Kapalı Çarşı özellikle 22 kapısı ve 3500-3600 arasında değişen dükkan sayısı ile ünlüdür. Türkiye’ye gelen turistlerin hemen hemen hepsi burada bulunan halı, kuyum, baharat, kıyafet ve benzeri eşyalar satan dükkanlara uğramadan ayrılmaz. Grand Bazaar yani Büyük Çarşı olarak da bilinir.

Kız Kulesi

MÖ 24. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Kız Kulesi hakkında birçok efsane dolaşıyor. En yaygın olanı da bir Kral’ın kızını kahinin söylediği yılandan korumak için bu kuleyi yaptırdığı. Efsaneye göre yine de kehanet gerçekleşiyor. Kız Kulesi, İstanbul’u 360 derece izleyebileceğiniz ve güzel bir yemek yiyebileceğiniz alternatif bir adres konumunda. Harika bir manzarası var.

Galata Kulesi

İlk olarak 528 yılında Bizanslılar tarafından inşa edilen kule1348’de İsa Kulesi adıyla tekrar yapılmış ve 1445 yılında yükseltilmiştir. Kule ile ilgili en bilindik hikaye ise Hezarfen Ahmet Çelebi’nin yaptığı tahtadan kanatlarla buradan Üsküdar Doğancılar’a kadar uçmasıdır. Galata Kulesi İstanbul’u özellikle tarihi yarımadayı kuş bakışı gözlemleyebileceğiniz muhteşem bir nokta.

Moda Sahili

Tarihi yerler değil de deniz manzarasına sahip daha sakin bir yer gezmek istiyorsanız Kadıköy’den başlayan bir sahil yürüyüşü sonunda Moda’ya varabilirsiniz. Moda’da birçok kafe ve çay bahçesi var. Ağaçların altında manzara keyfi yaşayabilirsiniz. Moda’da İstanbul çapında üne sahip dondurmacılar da var. Ayrıca isterseniz nostaljik tramvay ile Bahariye Caddesi üzerinden geri dönebilirsiniz.

İstiklal Caddesi

İstanbul’da eğlence hayatını, sinemaları, kafeleri, alışveriş mağazalarını ve her gün yüz binlerce insanı biraraya getiren Avrupa’nın en önemli caddelerinden biri. Yabancı turist gruplarının ilgisini çektiği kadar yerli turistlerin de ilgisini çeken caddede özellikle akşam yemekleri ve sonrası için ideal mekanlar var. Ayrıca araç trafiğine kapalı oluşu ve nostaljik tramvay da caddeyi güzel yanları.

Kanlıca 

Yoğurt denilince İstanbul’da yaşayanların aklına gelen ilk yerlerden birisi Kanlıca. Anadolu Yakası’nda bulunan Kanlıca FSM Köprüsü’ne yakın deniz manzaralı, hoş saatler geçirebileceğiniz güzel bir adres. Burayı ünlü yapan pudra şekerli yoğurtlarından da tatmayı unutmayın.

Emirgan Korusu

Avrupa Yakası’nda bulunan Emirgan Korusu şehrin stresinden uzaklaşıp piknik tadında birkaç saat geçirebileceğiniz yeşil bir adres. Ayrıca burada bulunan köşkler ve çiçekler de sizin huzurlu anlar geçirmenize yardımcı olacaktır. Emirgan Korusu evlilik fotoğrafları çekinen çiftlerin de adresi. Koruda uygun fiyata güzel yemek yiyebileceğiniz yerler de var.

2 yorum:

Gamze Esra Ersöz dedi ki...

Dolmabahçe Sarayı, Süleymaniye Cami,Mısır Çarşısı, Adalar......:)
İstanbul gezmekle bitmez :)

https://plus.google.com/100719724565080065830?authuser=0 dedi ki...

Haklısınız İstanbul Derya Deniz :)

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys