14 Ağustos 2014 Perşembe

Kum Zambakları : Denizin Gülleri

Kum Zambakları Şile Sahilköy Kumulları
Kum Zambakları (Pancratium Maritimum)

Hafta sonu tesadüfen Türkiye'nin gizli zenginliklerinden bir tanesini keşfettik.  Hem mangal yapmak hem de denizde serinlemek için Şile'de sahil kenarında bir yer ararken Sahilköy'e kadar geldik. Plaja yakın bir alanda piknik yapanları görünce bizde uygun bir yerde mangalımızı yaptıktan sonra Karadeniz'in hırçın dolgalarına kendimizi bıraktık. Ama Karadeniz hiç yüzülecek gününde değil de maalesef.

Dönüşte kumsalın bittiği noktadaki kayalar dikkatimizi çekti önce. Rüzgarın aşındırması ile ilginç şekiller oluşmuştu. Asıl bu kayaların üzerinde yetişen kum zambakları bizi hayretler içersinde bıraktı. Neredeyse hiç suyun olmadığı, olsa bile muhakkak tuzlu olan bir kumul toprak üzerinde nasıl büyüyorlardı.

Kayalığın üzerinde düzlük alana çıktığımızda ise bizi daha büyük bir süpriz bekliyordu. Gözün alabildiğine kum zambakları ile doluydu. Bu çiçeklerle ilgili bir belgesel izlediğimi hatırladım.


İnternette yaptığım küçük araştırmada şaşkınlığım daha da arttı. Meğer Kum Zambağı (Pancratium maritimum), Nergisgiller (Amaryllidaceae) familyasına ait, kıyı kumullarında yetişen soğanlı bir bitki türü olup endemik bir bitki olduğunda yurtdışına çıkartılması yasakmış. Türkiye'nin başta Karadeniz kıyıları olmak üzere Ege ve Akdeniz kıyı şeritlerinde yetişiyormuş. Diğer ilginç bir bilgi ise kum Zambaklarının çoğalması, pervane böceği sayesinde olup, yetişmesi 3 – 4 yıla uzanması. Ayrıca Kum Zambakları yeşil yapraklarını döktükten sonra çiçek açarmış. Kokusu da çok güzel ayrıca. Ancak bazılarına ağır gelebilir.

Bu çok özel çiçekler maalesef kıyı şeritlerinde ki yapılaşmadan dolayı doğal yaşam alanlarını yitirmektelermiş. Bu nedenle muhakkak koruma altına alınması gerekmektedir.

Not : Fotoğraflar cep telefonu ile çekilmiştir.














1 yorum:

Kaaltuntas dedi ki...

Kardeşim, peki niye kopardın...

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys