13 Eylül 2012 Perşembe

Nasrettin Hoca Karagöz Olursa

Nasrettin Hoca Karagöz Olursa
Açıkçası çocukluğumda pek Karagöz ve Hacivat seyretmişliğim yoktur.  Belkide Karagöz, Nasrettin Hoca, Keloğlan gibi karakterlerin bir dönem unutulduğundan/unutturulduğundan olsa gerek. Son yıllarda bu konuda güzel gelişmeler var. Özellikle İstanbul Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin çocuklar için düzenledikleri etkinliklerin artması ile geleneksek tiyatro karakterlerimiz tekrar hayatımıza girdi.  TRT Çocuk, Yumurcak TV gibi çocuk kanallarının yaptığı çizgi filmler ile ilgi daha da artmışa benziyor.

Bu hafta değerli sanatçılarımızdan Hayali Cengiz'in Karagöz ve Hacivat gösterisini hemde perde arkasında izleme imkanı buldum. Ancak perde arkasında Nasretttin Hoca'yla karşılaşınca şaşırdım açıkçası. Cengiz Bey çocukları eğlendirebilmek için farklı karakterleri bir arada canlandırmakta. Bu yüzden perde arkasında kostümünü çıkarmadan sanatını icra etmeye devam ediyor.

Karagöz oynatan kişiye "Hayali" , yardımcısına da "Yardak" deniyor. Baktığınızda tam bir usta çırak ilişkisi ile hayatını devam ettiren bir sanat. "Yardak" olmadan "Hayali" olmak mümkün değil.  Bu yüzden Cengiz Bey,  daha çok "Hayali Cengiz" olarak tanınıyor. Kendisini bir çok etkinlikte görmek mümkün.

Cengiz Üstad'a saygılarımızla,

Hayali Cengiz 

Karagöz
Karagöz ve Tuzsuz Deli Bekir

Hayali ve Yardak



0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys