30 Eylül 2014 Salı

Sultanahmet Arasta : Altı Saray Üstü Pazar

Sultanahmet Arasta
Sultanahmet Camii'nin kıble yönünde arka tarafında kalan Arasta Çarşısı,  Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşına göre daha az ilgi görmesi rağmen en az onlar kadar belki de daha eski bir geçmişi vardır. Osmanlı Döneminde ismi Sipariler Çarşısı olmasına rağmen günümüzde Arasta Çarşısı yada Arasta Pazar olarak bilinir. Halbuki arasta da çarşı demektir. Sultanahmet Camii'ne yüzlerce kez gitmiş olmama rağmen bu çarşıya ilk defa ziyaret etmiş olmam İstanbul'dan öğreneceğim daha çok şeyin olduğunu göstermekte. Gizini sokak aralarında saklayan İstanbul bazen de bu çarşı gibi temellerinde saklamakta.

1912'de çıkan yangın sonucu harabe olan çarşı 1930’lu yıllarda yapılan kazılarda Büyük Saray'ın (Bukaleon Sarayı) üzerine yapıldığı anlaşılmıştır. Saraya ait taban mozaikleri çarşının içindeki Büyük Saray Mozaik Müzesi'nde sergilenmekte. Müze, I. Jüstiniyen zamanında (527 - 565) yıllarında yapılan sarayın etrafı sütunlarla çevrili avlusunda (peristil) yer almaktadır. Küçük bir alan olmasına rağmen çok çeşitli mozaiklere sahiptir. Her temada ilginç konular anlatılmakta. Av sahneleri, dövüşen hayvanlar, özgür hayvanlar, köy hayatı, kır yaşantısı, çocuklar, mitler ve egzotik yaratıklar mozaik konularında bazıları. Detaylı inceledikçe insanı hayretler içersinde bırakan bir saray kalıntısı. O dönemde bile şehirli insanların doğaya olan özlemlerini görebiliyoruz.

Büyük Saray Mozaik Müzesi
Büyük Saray Mozaik Müzesi
Altında 1500 yıldan fazla bir tarihi barındıran çarşı 1980'lerde restore edilerek tekrar asli görevine geri dönmüş. Ancak bulunan bu eşsiz mozaikler o vakte kadar çok kötü şartlarda saklandığından büyük oranda tahrip olmuş.  Konservasyon projesi ile ancak belli oranda kurtarılmış.




Çocuklar ve Deve
Geyik ve Yılan
Ejderha
Ceylan Avı
Kartal ve Yılan
Kaplan Avı

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys