7 Eylül 2014 Pazar

Şehzade Bayezid'in Yukarı Tekke'deki Yalnızlığı

Yukarı Tekke Melik-i Acem Türbesi
Şehzade Beyazıd Türbesi

Sivas'ta bir Osmanlı şehzedesinin mezarının varlığından maalesef meşhur TV dizisi ile haberdar oldum. Selçuklulara başkentlik yapmış bir şehirde açıkçası Osmanlı soyunun bir ferdinin olması şaşırttı beni. Elbette hikayesi pekte iç açıcı değil.

Diziyi seyredenler konuyu biliyorlardır. Şehzade Mustafa'nın idam edilmesinden sonra Şehzade Selim ile güç savaşına giren  Şehzade Bayezid, bu savaşı kaybettikten sonra İran Şahı Tahmasb'a sığınır. Şahta para karşılığı Bayezid'i Osmanlı'ya iade eder. Oğulları ile birlikte boğdurularak Sivas'a Abdülvehhâb Gâzî Türbesi defnedilir. İlginç olan bu türbeye, halk arasında bu isimle anılmasa bile Melik-i Acem Türbesi denmesi.

Aynı anadan babadan olan Şehzade Mehmet Türbesi'nin ihtişamı ile karşılaştırınca, hele hele yanında küçük küçük sandukalar görünce insanın içi sızlıyor. Dünyada mal makam saltanat hırsı böyle bir şey. Baba ile oğlunu, abi ile kardeşini düşman ediyor. Sonuçta mekanın hiç bir kıymeti yok aynı toprak altında yattıktan sonra. Bizim halkımız ise yufka yüreklidir. İkisi içinde dua eder. Hikayelerini bilse de bilmese de.

Abdülvehhâb Gâzî Türbesi (Yukarı Tekke Mezarlığı)

Yukarı tekke
Abdülvehhâb Gâzî Türbesi

Abdülvehhâb Gâzî, Emeviler döneminde yaşamış ve İslam kuvvetleriyle Anadolu seferlerine katılmış ünlü bir ordu komutanıdır. Anadolu fatihi Battal Gazi’nin en yakın arkadaşıdır. Asıl adı Abdülvehhâb bin Buht olarak geçmektedir.  Emir Muaviye 730 yılında Muharrem ayında Amasya’ya muzaffer bir ordu komutanı olarak girer. Amasya emirliğini Ömer el- Vazzah, Sivas emirliğini de Abdülvehhab Gazi’ye verir. Emir Muaviye’nin Amasya’dan ayrılmasından bir süre sonra, eski Amasya valisi Konstantin, Sinop taraflarından toplamış olduğu büyük bir orduyla ilk önce Amasya’yı, daha sonra da Sivas’ı Müslümanlardan geri alır. 731(Hicri 113) yılında Emir Ömer ile Abdülvehhab Gazi, kahramanca savaşmalarına rağmen Sivas yakınlarında şehit düşerler.

Abdülvehhâb Gâzî Türbesi
Türbe, Sivas Kalesi olarak bilinen alanın dışında kalır. Yüksekçe bir kayalığın üzerinde yer almaktadır. Abdülvehhâb Gâzî mezarının bulunması ile ilgili olarakta çeşitli menkıbeler anlatılmaktadır.

Sivas'ta bulunan büyük bir zat Abdulvehhab Gaziyi rüyasinda görür. Abdulvehhab gazi rüyasinda o zata:
- Gel beni bul yukarılara çıkar," der.

Mezarı nasıl bulacağını düşünürken bir çoban gelir. Koyunlarının Yukarı Tekke'nin eteklerinde otlarken bir bölgeye hiç dokunmadıklarını ikiye ayrıldıkları söyler. Abdülvehhâb Gâzî mezarı bulunmuştur. İkinci dileğini de gerçekleştirmek için naaşı tepenin üzerine çıkartılır ve bir türbe yapılır.

Yukarı Tekke

Abdulvehhab Gazi Türbesi'nin ve Yukarı Tekke Mezarlığının Sivas'ta halk arasında büyük bir önemi var. Sık sık ziyaret edilen dua edilen bir mekandır. Türbe haricinde asker ve polis şehitlikleri bulunur. Bunun haricinde iki şehitlik daha dikkati çeker. Birincisi Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopter kazası ile şehit edilmesinde yanında bulunan arkadaşlarının mezarları için yapılan şehitlik. Diğeri ise 1967 yılında Kayseri'de Kayserispor-Sivasspor karşılaşmasında hayatlarını kaybedenler için yapılan Sivasspor Şehitliğidir.  Futbol ve Şehitlik. Garip mi geldi ? Pek şehitlik kavramını uymasa da Sivaslılar için öneme sahip bir yer.  Türkiye'de futbolun sadece futbol olmadığının çok kötü bir örneği. Geçmişte meydana gelmiş bir olay deyip geçilmemeli. Bizde tarih çok sık tekerrür ediyor.

Sivasspor Şehitliği






1 yorum:

Adsız dedi ki...

Cruelty and injustice that we all are still paying for it.

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys