13 Eylül 2014 Cumartesi

Sivas Arkeoloji Müzesi : Hititlerden Günümüzü


Sivas bir Selçuklu şehri olarak bilinse de Hititlere kadar uzanan bir geçmişe sahip. Her dönemde önemli merkezlerden birisi olaran Hititlilerden Romaya,  Selçuklu'dan Osmanlıya her dönemde önemli merkezlerden birisi olan Sivas son olarakta Cumhuriyet'in kurulmasında büyük rol oynamıştır. İşte bu zengin tarih Sivas Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. Eserler arasında dolaştıkta Sivas'ımı daha çok tanıma fırsatı buldum.

Sivas Arkeoloji Müze, 1923 yılında ülkemizde kurulan ilk müzelerden birisidir. İlk yıllardan bir lise binasında eserleri sergilemiş daha sonra Gök Medrese ve Buruciye Medresesi müze binası olarak kullanılmış. 2009 yılında ise bugünkü Sanayi-i Nefise Mektebi binasına taşınmış. 1896 yılında Reşit Akif Paşa tarafından kurulan Sanayi-i Nefise Mektebi uzun yıllar mesleki eğitim verilmesi amacıyla kullanılmıştır.
Sivas Arkeoloji Müzesi
Sanayi-i Nefise Mektebi  - Sivas Arkeoloji Müzesi


Müzede başlıca serginelen eserler ören yerlerinde yapılan kazılarda çıkartılar eserlerdir. Özellikle Hitit döneminin önemli şehirlerinde Sarissa kalıntıları yer almaktadır.  Sarissa, meşhur Mısırlılarla yapılan Kadeş Antlaşmasında ismi geçen en önemli dini merkezidir. Sivas Merkez'e 60 km mesafede Kuşaklı Beldesi olduğu son yapılan kazılarda tespit edilmiştir.  Bu kazılarda en önemli bulgular ise tabletlerdir.

Hitit Tableti

Müzede benim en çok dikkatimi çeken ise Osman Gazi'nin heykeli oldu. Türkiye'deki ilk heykelin Sarayburnu'ndaki Atatürk heykeli olduğunu bildiğimden şaşırdım açıkçası. 1916 yılında dönemin valisi Muammer Bey tarafından Hafik ilçesinde yaptırılarak Sivas-Erzurum yolu üzerine dikilmiş. Osmanlı Döneminde yapılan ilk ve tek  heykel olma özelliği var. Abdülaziz döneminde at, boğa gibi heykeller yaptırılıp saraya yerleştirilmiş ve daha sonra İstanbul'un çeşitli noktalarına dağıtılmış olsa bile ilk insan heykeli Sivas'taki Osman Bey büstüdür.  1936 yılına kadar da ayakta kalan heykel dönemin valisi Nazmi Toker toker tarafında yıktırılmış. Bu özelliği ile de Türkiye'de yıktırılan ilk heykel olmaktadır.
Türkiye'de ilk yıkılan heykel
Osmanlı'da Yapılmış İlk Heykel : Osman Bey Büstü

Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine de ait önemli eserler eserler müzede yer almaktadır. Müze girişi 5 TL, müzekart geçerlidir. Sivas Tarihi Meydana 5 dk yürüme mesafesesindedir.






















3 yorum:

Güneş AKDOĞAN dedi ki...

Seyahat ederken arkeoloji müzeleri kesinlikle gezilmesi gereken ilk mekanlardan birisidir. Gidilen yerin tarihi ve kültürü hakkında harika bilgilerle dolu yerler. Sivas'tan bu güzel yeri yazmanız çok güzel olmuş.

Adsız dedi ki...

çok güzel bir müze bayıldım

Adsız dedi ki...

bütün eserler çok mükemmel

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys