6 Temmuz 2014 Pazar

Kıyıköy : Bir Dere Bir Deniz

Kıyıköy
Sabah gün doğmadan çıktığımız yolculukta gün ışırken Kıyıköy'e varmıştık. Pastaneden aldığımız poğaçaları köy kahvesinde çayla birlikte güzel yedikten sonra güneşin  Karadeniz üzerinde doğuşunu izledik. Eğer bir gezide gündoğumu yakalamışsam tüm günün çok bereketli geçtiğine her defasında şahit olmuşumdur. Bu sefer öyle oldu.

Köy yüksek bir kayalığın üzerine kurulmuş. Köye girerken eski bir kapıdan giriş yapmıştık. Ancak o kapının aslında eski Kıyıköy Kale'sin son kalıntıları olduğunu sonradan öğrenecektik. Köyün arkasından kuzeydeki kumsala  inen uzun bir merdiven var. Merdivenin başından Pabuç Deresi'nin kıvrılarak denizle buluşmasına şahit oluyorsunuz.

Derenin sol tarafında Aya Nikola Manastırı bulunmakta. Önce 1500 yıllık bu tarihi yapıyı ziyaret ediyoruz Tamamen kayalar oyularak iki kat inşa edilmiş bir manastır. Alt katı ayazma olarak kullanılmış. Halen suyla dolu. Ayazma, Ortodoks Hıristiyanlarca kutsal sayılan kaynak veya pınarlara verilen isim. Kelime kökeni "Hagia" (Türkçe okunuşu ile "aya", yani "kutsal") ve "ma" (yani su) kelimelerinin bileşiminden gelir: Hagia(z)ma; ayazma. Maalesef vandalar sevgililerin saldırısına uğramış. Aslında gönüllü bir bekçisi var darbukası ile karşılayan. Gönlünü haş tutmak için küçük bir bahşiş bırakabilirsiniz.

Kıyıköy Balıkçısı . Arkada rol çalmaya çalışan bir karabatak

Dere küçük balıkçıların Karadeniz'in azgın sularına karşın sığınak görevi görüyor.  Kayığını tamir eden bir balıkçı bir amcamız en sevdiğim fotoğraflarımda birisine konu mankeni oldu bu derede.

Kumsalda da çekimlerimizi  yaptıktan sonra kendimizi Karadeniz'in serin sularına bıraktık. Sabahın erken saatlerinde olmamıza rağmen güne güzel bir başlangıç oldu.

Kıyıköy - 24 Temmuz 2010

Kıyıköy'de Karadeniz üzerinde gün doğarken
Aya Nikola Manastırı Ayazmaya inen merdiven sular altında
Aya Nikola Manastırı  : Duvar yazılarında kurtuluş yok
Aya Nikola Manastırı  : Doğanın içine gizlenmiş bir tarih
Kıyıköy Kayalıkları
Kıyıköy Kumsalı
Kumsalda bir deniz yılanı
Paskalya Adası'ndaki heykellere benzeyen bir kayalık
Kıyıköy'de bir Yoldaki İzler
Yoldaki İzlere ilham olan kumsal
Yoldaki İzler'in Logosu Kıyıköy kumsalda çekildi

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys