13 Kasım 2013 Çarşamba

Hıdrellez : Romanların Eğlenceleri Hayatlarına Hüzünlü Bir Yolculuk


"Bıçak Bursada bilenir, burdakinin canına uzanır.
Bıçağa kinlenmek olmaz, çekene kinlenmek hiç olmaz."

Romanların eğlenceleri hayatlarına hüzünlü bir yolculuk yaptım bu akşam. Uzun zamandır Tiyotroya vakit ayıramıyordum. Ani bir kararla en yakın sahne olan Ümranyine Sahnesinde buldum kendimi.  Baharda gidilse daha uygun olacak bir oyun vardı. Hıdrellez. Firuze Engin yazdığı ve Ali Yayla'nın yönettiği eğlenceli bir gösteri.

Toplumda tamamen hor görülen ve çingene denilerek aşağılan Roman'lara yönelik iadei itibar niteliğinde bir eser. Vur patlasın çal oynasın denilerek arkasında gizlenen trajediler konu ediniliyor. Romanlar hayatı anlatılırken araya siyasi bir hikaye sıkıştırlmaya çalışılmış. 80 darbesi sonrası yurtdışına kaçmaya çalışan bir siyasinin Romanlar arasında saklanması konu ediniliyor.

Geneli itibari ile eğlenceli bir oyun geçsede bu hikayenin oyunu uzattığını ve zaman zaman sıktığını söyleyebilirim.

Oyunu güzelleştiren iki unsura dikkat çekmek. Birincisi dekor. Tam bir Roman mahallesini hatırlatan bir tasarım olmuş. Özellik evlerin çatılarında müzik aletleri, tavanda ki gül insanı çepçevre sarmalıyor ve oyunu kabul etmenizi sağlıyor. Görsel olarak başarılı bir çalışma.

İkincisi ve en önemlisi ise müzikler ve oyuncuların dansları. Balık Ayna imzalı müzikler tüm oyun boyunca devam etmekte ve bir konserdeymişçine keyif vermekte. Tüm oynak havalara rağmen en çok hoşuma giden ise müzisyenler hüzünlü bir roman türküsü söylemeleri oldu.  Oyunda müzik çaldığında göbek attıldı elbette. Sırf bu yüzden bile izlenebilir bu oyun. Hele hele oyuncuların kapanış selamlamalarını da göbek atarak yapmaları belki de hiç biroyunda göremeyeceğim bir an oldu.

Bu ülkenin her bir rengi saygıyı hakettiğini düşünüyorum. Bu nedenle de bu oyunu önemli buluyorum.

Not : Fotoğraflar  ibb.gov.tr'den alınmıştır.





1 yorum:

Adsız dedi ki...

dilekler ne zaman yazılacak ne zaman denize atılacak

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys