27 Mart 2013 Çarşamba

Konca Lahdi: Yoldan Geçenleri Selamlayan Bir Mezar

Roma Mezarı - Konca Lahdi
Konca Lahdi
"...Yoldan geçenlere ve denizden gidenlere selam olsun"

Yukarıdaki cümle Gölcük Halıdere'den bir kaç km ileride yol üstünde yer alan bir anıt mezarın kitabesinde yer almaktadır. Gölcük gezimiz sırasında Roma Mezarı olarak bilinen bu lahdi görmek için listemize eklemiştik. Açıkçası lahdin onlarca kez geçtiğimiz Yalova yolu üzerinde olduğunu bilmiyorduk. Yolun hemen kenarında olduğunu görünce baya şaşırdık. Hatta bunu nasıl burada tutuyorlar ? Yakında defineciler patlatır bile dedik kendi aramızda. Ancak bu lahdin burada durmasının durabilmesinin bir sebebi varmış. Bunu lahdinin deniz tarafına bakan yüzeyinde yer alan kitabeden öğreniyoruz.

“Artemata ve Artemidoros’un oğulları Posidoneis ve Apollonios kızı Tatia yaşarken bu lahdi kendilerine hazırlattılar. Yoldan geçenlere ve denizden gidenlere selam olsun.” 

Roma Mezarı - Konca Lahdi
Konca Lahdi Kitabesi

MS.2 yy yapılmış bir anıt mezarda bu ifadelerin yazılmış olması yolları sevdalı birisi olarak beni çok etkiledi. 1967 yılında yol çalışması sırasında bulunan lahdin müzeye kaldırılmamış olmasına ve halen yoldan geçenleri selamlamasına çok sevindim.  Çekimlerimiz sırasın yol çalışmalarında görevli bir kaç arkadaş yanımıza geldi. Yine klasik sorularını sorarak ne çekiyorsunuz? Ne var bunun içinde ? gibi sorular sordular. Anlayacağınız defineci muhabbetine döndü sohbetimiz. Lahit üzerindeki kabartmalardan hazinenin yeri üzerinde çıkarımlar bile yaptılar.  Kabartmadaki insanları ayakları tepeye doğru uzanmış olduğuna göre hazine kesin tepenin altında olmalı bile dediler.

Roma Mezarı - Konca Lahdi
Hazinenin yerini tarif ederken
Lahdi araştırdığımda toprak altında mezar odasının ve bir giriş kapısının olduğunun öğrendim.  Daha sonra yapılan çevre düzenlemesinde bu giriş toprakla kapatılmış. Ayrıca ışıklandırması yapılarak gece yoldan geçenlerin de görebilmesi sağlanmış. 

Mezar odasında bulunanlar müzeye kaldırıldığında ve çok büyük bir yapı olduğundan lahde pek bir zarar gelmiyor ancak üzerindeki kabartmalar için aynısını diyemeyeceğim. Mezarda yatanları simgeleyen kabartmalarda bir parça çok yakın bir zamanda keski ile kopartılmış. Eski fotoğraflarda bulduğuma göre bir kase kabartması varmış orada. 

Yolunuz Yalova-Bursa istikametine düştüğünde en azından bir kere durup görmenizi selamlamanızı tavsiye ederim.  

Roma Mezarı - Konca Lahdi
Sol alt köşedeki figür tahrip edilmiş.
Roma Mezarı - Konca Lahdi
Tahrip edilmemiş kabartmalar
Roma Mezarı - Konca Lahdi
Medusa Kabatması

Roma Mezarı - Konca Lahdi
Roma Mezarı - Konca Lahdi

Roma Mezarı - Konca Lahdi
Roma Mezarı - Konca Lahdi

Roma Mezarı - Konca Lahdi
Toprak altındaki mezar odası ve giriş kapısı
Konca Lahdi-Roma Mezarı
1967 yılındaki yol çalışması sonrası lahdin görüntüsü

Kaynak : http://erkmensenan.blogspot.com/2012/08/prainetoskaramurselkoncagonca-lahdi.html

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys