10 Mart 2013 Pazar

İstanbulensis Şiir Festivali : Sultanbeyli'nin Dünya'ya Açılan Kapısı


istanbulensis poetry festival

Atılan her güzel adım yeni kapıların açılmasına vesile olur. Sultanbeyli'de bunu bizzat şahitlik ediyor. Yıllar yılı Sultanbeyli'nin etrafını örülen duvarlar artık aşılmaz hale gelmişti. Belediyede hizmete başlayan yeni kadronun ilk icraatı bu duvarları yıkmak oldu. Tek bir çiçekle bahar gelmez derler ama Sultanbeyli'de değişim bir çiçekle başladı. Logo çalışmaları sırasında keşfedilen İstanbulensis Çiçeği, Sultanbeyli'yi geleceğe taşıyor. Sadece logolarda kalmayan bu nadide çiçek yöneticilere ilham oluyor.

İstanbulensis  Çiçeği
Dikkatler önce çiçeğin yetiştiği Aydos Ormanlarına ve Aydos Kalesi'ne çevrildi. Restorasyon çalışmaları ile yüzyıllardır unutulan bir değer tekrar gün yüzüne çıkartıldı.  Ardından Aydos ve Aydos Kalesi üzerine bir dizi kültür faaliyetleri başlatıldı. Sultanbeyli'nin kültür çiçeği uygun şartları bulup kök salmaya başladı. Gelişti geşiti Sultanbeyli'nin sınırlarını aştı tüm İstanbul'a yayıldı.
Aydos Kalesi ve Ormanları
Gelişim son safhası ise şiirlerle oldu. İstanbulensis Şiir Festivali adı altında tüm Türkiye'ye hatta Dünya'ya yayıldı. Kim derdi ki bir çiçek bunlara kadir olsun. Elbette o bir vesile. Önce Alla'ın izni daha sonra başarılı yöneticilerin iradesi ile bu güzel çalışmalar yapıldı ve yapılmaya devam ediyor.

istanbulensis poetry festival
İstanbulensis Şiir Festivali 
İstanbullensis Şiir Festivali'nin bu yıl 6-9 Mart tarihlerinde ikincisi düzenlendi. Kazakistan'dan Uruguay'a kadar yayılan bir coğrafyada onlarca ülkeden şairin katılımı ile gerçekleşen bir festival. Geçtiğimiz yıl büyük bir çoşkuyla gerçekleşen ilk festivalden sonra bu yıl hedefler dahada büyütüldü. Çalışma alanı sadece Sultanbeyli ile sınırlı kalmayıp tüm İstanbul'a yayıldı. Açılış programı  CRR'de büyük bir katılımla yapılan festival çeşitli üniversiterde yeri ve yabancı şairlerin şiirlerini okumaları devam etti. Sultanbeyli bir çok ilk öğretim okulunda şiir okumaları ise programın en anlamlı  bölümüydü. Pendik gibi merkezi bir yerde okumama rağmen yedi yıllık orta ve lise hayatımda bir veya iki defa benzer programa şahit olduğumu düşünürseniz öğrencilerin ne kadar şanslı olduğunu anlayabilirsiniz. Ayrıca bu yıl bir ilk daha okullar arası şiir yarışması düzenlendi. Kadınlar gününe özel şiir okumaları yine unutulmadı.
istanbulensis poetry festival
Kazakistan'dan Tanagöz İlyasova

Kapanış programı ise Cumartesi akşamı Sultanbeyli Kültür Merkezinde yine şairlerin şiirleri ve ödül töreni yapıldı. Daha önceki programlara iş yoğunluğun katılamadım. Ancak kapanış törenini kaçırmadım. Büyük keyifle okunan şiirleri dinledim. Özellikle Şakir Kurtulmuş'un kaybettiği kızına ithafen yazdığı duygu yüklü şiir akşamın en anlamlı olanıydı. Küba'lı şairin bu şiirle ile görüşlerini aktardığı sözler ise şiirin evrenselliğinin kanıtı olarak kayıtlara geçti.
Şakir Kurtulmuş şiirini okurken
Geçtiğimiz yıl programın kapanış bölümünde Süleyman Ergüner ney dinletisi vardı. Şiirle uyumlu bir müzik seçimi olduğu düşünerek zevkle dinlemiştim. Maalesef bu güzel konsere ilgi fazla yoktu. Düzenleme komitesi bu sene daha popüler bir isim getirerek gençlerinde ilgisi çekmeye çalışmış. Son dönemin beğenilen seslerinden Mehmet Erdem güzel şarkılarını seslendirdi. Elbette salonda hınca hınç doluydu.

Mehmet Erdem

Akşam boyunca gözüme batan tek nokta konser için salona gelen bazı gençlerin yersiz davranışları oldu. Öyle ki başkan bile uyarmak zorunda kaldı. Buda daha alacağımız çok yolun olduğu göstermektedir. Ancak böyle güzel organizasyonlarla bu yol daha da kısalacaktır. Başta Başkan Hüseyin Keskin ve Kültür Müdürü Mehmet Mazak olmak üzere organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürler. Böyle  güzel çalışmalar her zaman övgüyü hak ediyor.

İstanbul'un Çatısı Aydos Tepesi Kapısı Aydos Kalesi

Aydos'ta Mehtap

Müzisyenler kokteylde keyifle eserlerini çalıyordu.

İtalya'dan Anna Santaliquido
Hasip Bingöl
Uruguay'dan Alfredo Fressia
Tataristan'dan Culban Zaripova
İran'dan Sharareh Kamrani
Küba'dan Victor Rodriguez Nunez


0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys