26 Mart 2013 Salı

Halıdere: Araba Mezarlığı Bir Kasaba


Halıdere, Gölcük'e15 km mesafede İzmit Körfezi kıyısında şirin bir sahil kasabası. Körfez turu kapsamında yaptığımız gezide buraya gelme amacımız az da olsa tarihi ahşap evleri görmekti. Ama çok daha fazlası gördük. Belki de gezinin en fantastik bölümüydü benim için.


Tüpraş Rafinerisi'nin tam karşınına düşen çok şirin bir kasaba Halıdere. İzmit'in keşmekeşinden kaçış bölgelerinden biri belkide. Halıdere'de bizi çok sıcak karşılama bekliyordu. Pala bıyıklı bir amcamız selam verip sohbet etti bizimle. Sonra yol tarifi aldık usülden de olsa.


Sahil ve rafineri çekiminden sonra kasabanın sokaklarında tarihi evleri aramaya çıktık. Mahallenin bakkalı yanaşıp selam verdi önce. El sıkıştık. Hoş sohbetten sonra klasik soru geldi hemen.
- Ne çekiyorsunuz ?
- Tarihi evleri.
- Belediyeden mi geliyorsunuz ? Restore mi edilecek bunlar ?
- Hayır sadece fotoğrafları çekiyoruz.
- Ha Öylemi.
Arkasını dönüp dükkana girerken içeredilere hitaben
-Önemli bir şey değilmiş eski evleri çekiyorlarmış.


Her gezide muhakkak ya gazeteci, ya belediyeci ya da defineci zannediyorlar bizi. Aslında bu gezide de defineci muhabbeti oldu. Bir sonraki yazıda Roma Mezarını anlatırken bu konuya değineceğim.



Sokaklarda eski ahşap ev gördük ama sayıları oldukça azdı. Betonarme olmakla birlikte güzel sayılabilecek evlerde vardı. Ancak onlarında bir çoğu boştu. Muhtemelen depremde büyük hasar görüp bir daha kullanılmamış.






Gelelim Halıdere'nin ayrı bir yazı olarak yazılmasının sebebine. Biz eski ev ararken tam bir araba mezarlığının içine düştük. Ama öyle sırada arabalar değil. Çoğu arazi aracı. Samanlı dağlarının eteklerine kurulu olduğundan deniz kenti olmakla birlikte aynı zamanda bir dağ kenti de sayılabilir. Arazi araçlarının kullanımı bu nedenle olabilir. Ama neden bu kadar çok fazla ve çoğu hurdaya dönmüş ? Yine depremde hasar görmüş veya sahipsiz kalmış olabilirler. Belki abartı gelebilir ama kendimi bir anda Küba sokaklarında dolaşıyor hissettim. Açıkçası pek fazla bir sokak dolaşmadık. Göz ucuyla tarihi evleri tararken karşılaştım bu antikalarla. Belki daha fazla  araştırsak Halıdere'de daha neler görecektik belki de. Kim bilir başka bir zaman sırf bu arabaları çekmek için geliriz.








http://www.flickr.com/photos/kurtubafatih/tags/hal%C4%B1dere/


0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys