9 Mart 2013 Cumartesi

İstanbul'un Çiçeği İstanbulensis


Daha önceki Aydos Tepesi ile ilgili yazımda Sultanbeyli Belediyesi'nin Aydos üzerine bir kültür inşa ettiğini belirtmiştim. Yine Aydos ile ilgili bir büyük kültür hizmetinde bahsedeceğim. İstanbulensis Çiçeğinin tanıtımı ve bu narin çiçek üzerine yapılan şiir festivallerine üzerine. Öncelikle hem isim olarak hem tür olarak nadide olan bu çiçeği tanıtmak isterim.

Crocus Olivieri İstanbulensis
İstanbulensis Çiçeği 
İstanbulensis Çiçeği, Aydos Ormanları'nda yetişen çiğdem türü. İstanbul adının verildiği tek çiçek. Litaratürdeki ismi Crocus Olivieri Istanbulensis. 1982 yılında Aydos'ta araştırma yapan İngiliz bilim adamı Brian Mathew tarafından keşfedilerek bu isim verilmiş. Ne yazık ki doğal yaşam alanı sadece Aydos olduğu için nesli tükenmek üzere. Yılda 20-30 kök ancak görülebiliyor.

Sultanbeyli Belediyesi Logo
Çiçeğin tekrar keşfedilmesinin hikayesi ise 2008 yılına dayanıyor. Sultanbeyli Belediyesi'nin logo yenileme çalışması sırasında böyle bir çiçeğin var olduğu ortaya çıkıyor. Yapılan detaylı araştırmalarla endemik bir tür olduğu ve tükenmek üzere olduğu farkediliyor. Daha sonra öncelikle 6 yapraklı bu çiğdem çiçeğini hem logosuna taşıyarak hemde ilçenin her yerine çiçek heykelleri ile süsleyerek  farkındalık sağlayan Sultanbeyli Belediyesi daha sonra kurtarma çalışmalarına başlayarak İstanbulensisin yok olmaması için çaba sarfetmektedir.  Son yıllarda bir adım daha ileri giderek İstanbulensis üzerine şiir festivalleri düzenlemektedir.  

Bu yıl çok istememe rağmen çekim için fırsat bulamadım. Fotoğraflar için belediyenin albümünden faydalandım. Önümüzdeki yıllarda Aydos'ta yapacağım çalışmalarla İstanbulensis'i kendim fotoğraflamayı planlıyorum. İnşaallah o zamana kadar yok olmaz ise.

İstanbul'un Çatısı Aydos Tepesi Kapısı Aydos Kalesi

Sultanbeyli Belediyesi Logo İstanbulensis Çiçeği
Sultanbeyli Belediyesi Logo
Sultanbeyli Belediyesi Logo İstanbulensis Çiçeği
Sultanbeyli Belediyesi Logo







0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys