19 Şubat 2014 Çarşamba

Galiz Kahraman Hafif Bir Roman


İhsan Oktay Hoca sürpriz yaparak  Yedinci Gün yayınlanalı 1 sene henüz dolmuştuktu ki yeni romanı Galiz Kahramanı çıkardı. Bu bende elbette elbette tüm sevenlerinde bir hayecan oluşturdu. Çıkar çıkmaz alıp aldım haliyle. Ancak okumaya başlar başlamaz bu heyacanım gitti zorla bitirdim diyebilirim. Belki de her kitabını Puslu Kıtalar Atlası veya Amat'la karşılaştırdığımdan bu hataya düşüyorum. Her kitap aynı seviyede olmak zorunda değil elbette. Ancak İhsan Oktay Hoca bir çok şımarttı. Ve tahmin ediyorum bu kitapta biraz aceleye getirildiğinde bu memnuniyetsizlik. 3-4 yıl aralıklarla yazardı  üstad. Daha  1,5 sene olmadan yeni kitabına çıkartarak şaşırtmıştı bizleri. Bunda üniversiteden emekli olmasınında etkisi var tabi.


Baş rolde bir Kasımpaşa delikanlısı İdris Amil Efendi Hazretleri var. Önce kabadayı olmak için yola çıkan, film artistliğine heveslenen, oradada dikiş tutturamayıp edebiyat dünyasında kendine yer arayan ipsiz sapsızın hayatını ele almakta. Elbette bu söz ettikten sonra kitabın başlığının neden "Galiz Kahraman"  olduğunu anlamışsınızdır. İdris Amil Efendi Hazretleri yanında yardımcı aktör olarak geleceğin bilimadamların Efgan Bakara var. Ancak mahallenin eğlencesi olmaktan kurtulamayan bir zavallı. Ve bunların etrafında kurguyu tamamlayan bir biri ile alakası olmayan onlarca tipleme. İhsan Oktay Hoca'nın tarzına alışık olanlar bu tabilerimi garipsemeyecektir. Ne geçmişle ne günümüzle alakası olmayan bir dünyayı anlatmakta üstad. Romanlarındaki her bir karakter kendine özgü özellikler taşımakta. Ancak bu romanda daha bir günümüze yakın bir anlatım var. Ve daha eleştirel bir dil. ve daha siyasal bir yaklaşım. Hoşuma gitmeyen taraflarıda bu oldu.

Ne olursa olsun İhsan Oktay hocanın her kitabını alır ve okurum. ve her şey rağmen okumanızı tavsiye ederim. Eğer daha önce üstad ile tanışmadıysanız  okuduğunuz ilk kitabı bu olmasın sadece. Daha önceki kitaplarını okumanızı tavsiye ederim. Yazıyı tatlıya bağlamak için İdris Amil Efendi Hazretleri  meşhur nidası ile veda edelim.
"Hüüüüüüüüüüüüüüüüüp ! Jjjjjjjjjjjt! Nah-ha!"

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys