15 Aralık 2013 Pazar

Mücadele Dolu Bir Hayat : Akif


Aralık ayı Mevlana'dan sonra bir değerli şahsiyetin daha hakkın rahmetine kavuştuğu bir ay. 27 Aralık  Vatan Şair, Milli Şair, Şairlerin Üstadı Mehmet Akif'in ölüm yıldönümü. Safahatı tekrar tekrar okumanın tam zamanı. Mücadele içinde geçen bir ömrün sahafi sahife dize dize anlatıldığı müthiş bir eser.

Sizin için başka bir teklifim daha olacak. Bu çile dolu hayatın kısa ama en muazzam dönemini anlatan bir oyunu anlatmak ve dahası izlemenizi tavsiye etmek istiyorum. Tiyatro Greyfurt oyuncularının sahnelediği, Akif'in hayatının 1920'den vefatına kadar olan dönemini anlatan müthiş bir oyun. Sultanbeyli Kültür Merkezi'de izleme fırsatı buldum.


Tüyleriniz diken diken izleyiceğiniz oyunda duygularıza hakim olamayıp göz yaşlarınızı salıvereceğinizde emin olabilirsiniz. Ölümlerde bile etkilenmeyen biri olarak uzun zamandır bu kadar duygulanmamıştım. Özellikle İstiklal Marşının yazılması temsil eden bölümde çoşku en üst seviye çıkmıştı.

Ancak bu oyundan bambaşka bir şey daha vardı. Kızı Suat Hanım, Dostları Eşref Edip ve Ali Şükür Bey'lerin eşlik ettiği oyunda  kahraman bir Akif'in haricinde insan Akif, baba Akif, arkadaş Akif, sporcu Akif temsil ediliyordu. Hele hele Ali Şükrü Bey'le olan sahnelerde bu kadar hüznün içinde sizi gülümseten hatta kahkaha attıran diyaloglara şahit olacaksınız. İlk başlarında böyle bir oyunda komik sahnelerin olmasını garip karşılasamda  Akif'in bir insan olduğunu hatırlattı bana. Acılı bir hayatında yanında muhakkak neşeli halleri de olacaktı.
Akif rolünde Erman Bacak
Oyunu izlemeden önce ilk sürpriz Akif'i oynayan Erman Bacak'ı görmem oldu. Erman'la Çeşme'de tanışmış hatta beraber bir mavi tura çıkmıştık. Müthiş bir oyun çıkardı. Tiyatro Greyfurt genç oyuncularda kurulu başarılı bir ekip. Diğer karakterleri canlandıran oyuncuları da tebrik etmek gerekiyor. Bir çoğu birden fazla karakteri canlandırdı zaman zaman. Özverili çalışmanının mükafatını da seyircilerin yoğun alkışları ile aldılar oyunun sonunda.

İstiklal Marşı'ın  yazılması ve mecliste okunması
Basit bir dekor ancak bu kadar işlevsel kullanılabilirdi. Kimi zaman ev oldu kimi zaman matbaa. Kah tren oldu Anadoluyu dolaştı kah kayık oldu Boğaz'ı geçti. Yetmedi Kastamonu'da hutbe okunan minber oldu. Hele hele İstiklal Marşının okunduğu ilk Meclis oldu ki ne kadar anlatsam az.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin kültür merkezlerinde Aralık sonuna kadar ücretsiz olarak izlenebilmekte. Aşağıdaki linkten Aralık sonuna kadar olan oyun programlarını bulabilirsiniz.

Oyun programı 

Not: Fotoğraflar Tiyatro Greyfurt internet sitesinden alınmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys