14 Aralık 2013 Cumartesi

Şeb-i Arus İstanbul


Muhammed Celāleddīn-i Belhî  Rūmī'nin yani Hz.Mevlana'nın Belh'ten başlayarak Konya'da son bulan hayatı büyük bir yolculuktur. Aynı zamanda büyük bir rehberdir takip edenler için.  Hz. Pir,  ölüm gününü bir son değil "Sevgiliye kavuşma", "Hakk'a vuslat", “Düğün günü"  anlamlarında Şeb-i Arus olarak kabul etmiş.

Hz. Mevlânâ, “Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde arama, arif kişilerin gönlündedir. Bizim mezarımız. Burada ölüm (olarak) tezahür ediyorsa da orada doğumdur” der.

İşte ölüm günü olan 17 Aralık Konya'da her yıl bir matem gibi değil bir düğün gibi kutlanmaktadır. Aralık'ın başından itibaren Mevlana'yı anma törenleri yurt genelinde yapılmakta. Konya harici en büyüğü tören ise İstanbul'da düzenleniyor. Geçen yıldan beri "Şeb-i Arus İstanbul" adı altında düzenlenen törenler çoşku içinde kutlanmakta.

Yoldaki İzler olarak bu kutlu geceyi yakında takip etme fırsatımız oldu. Konya'daki manevi havayı yansıtamasa da İstanbul'da bu fırsatı buluyor olmamız bile büyük şans. Fazla söze gerek yok. Fotoğraflar size her şeyi anlatacaktır. Buyrun  Düğün Günü'ne.

















0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys