17 Şubat 2013 Pazar

Göbeklitepe'nin Sembolleri

Göbekli Tepe
Göbeklitepe
Antep-Urfa turumuzun son durağı Göbekli Tepe. Urfa'ya yaklaşık 20 km uzaklıkta olmasından dolayı gidip gitmemekte kararsız kaldık. Bir de gittiğimizde nelerle karşılaşacağımızı açıkçası bilmiyorduk. Bildiğimiz sadece Birleşmiş Milletler destekli bir kazı çalışmasının devam ettiği bir arkeolojik alandı. Urfa'da kalıp mavi saat çekmektense bu ilginç mekanı görmeyi tercih ettik.

Göbeklitepe, arkeoloji dünyasının en büyük keşiflerinden biri kabul ediliyor. Bunun nedeni ise dünyanın bilinen en eski tapınağı olma özelliğini taşıyor. Büyük Pramit’ten 7000 yıl, Stonehenge’den 6,000 yıl önce inşa edilmiş bir tapınak. Seküler bilime göre o tarihlerde insanların taş devrinde yaşadığı, mağara adamlarında henüz medeniyet izlerinin olmadığı  ve inanç sistemlerinin henüz oluşmadığını iddia ediyordu.  Halbuki kazı çalışmalarını yürüten Prof. Klaus Schmidt'e göre avcı-toplayıcı insanlar önce tapınağı inşa etmiş daha sonra şehirleşmeye başlamıştır. Schimdt’in tezine göre ilk kentsel kümelerde insanları bir araya getiren şey tapınma isteğiydi. Bu tapınağı inşa etmek ve ona bakmak ihtiyacı, inşaatçıları tahıl gibi, evcil hayvanlar gibi kalıcı yiyecek kaynakları aramaya itti, bundan sonra yeni hayatlarını sürdürmek için yerleştiler. Tapınak şehri doğurdu. T biçiminde taşlarla tasvir edilen insan figürlerinde oluşan tapınaklar, kabul edilen tüm bilimsel teorileri alt üst etmiş durumda. Kazı çalışmalarını Birleşmiş Milletler'in finanse ettiği Göbeklitepe,  UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne de alındı.

Gezimiz boyunca hem geç bir saatte gelmemiz hem de  arkeolojik alanda taşların büyük kısmı örtülerle kaplandığında taşlar üzerinde figürlerler pek göremedik. Ancak aşağıda paylaştığım belgeselde sonradan öğrendiğim ve çok ilginç gelen noktalar bulunmakta. İzlemenizi tavsiye ederim.

Tapınakları ve bulunduğu alan bende ilginç duygular uyandırdı. Şehirde oldukça uzak bir yerde tüm medeniyette soyutlanmış bir havası var. Etrafı ovayla çevrili yüksekçe bir tepeye konumlanmış ve hayat izi neredeyse hiç yok.  Sadece bir ağaç göze çarpıyor o da kurumuş. Ama toprağın altında binlerce yıl öncesine giden bir medeniyetin izleri var. Muhtemelern helak olmuş bir medeniyet.  Belgeselde izleyeceğiniz gibi bulunan tapınak bilimsel teorileri çürütse de kendini pek aydınlatamıyor. Aletin, yazının olmadığı kabul edilen bir zaman avcı kabul edilen insanların nasıl böyle muntazam eserler bırakacağına cevap vermiyor veremiyor Prof. Schimdt. Elbette bizim inancımızda Allah(C.C)  Hz.Adem'i yaratmasında itibaren ona ilim veriyor ve ona Allah başka kimseye tapmaması emrediyor.  Ancak Kur'an'da çokça ifade edildiği gibi  insanlar yoldan çıkıyorlar ve kendilerine tanrılar ediniyor. Yine Allah Kuran'da dünyada helak olan kavimlerden izlerin olduğunu işaret etmekte ve bizlerin onlardan ibret almamızı buyurmaktadır. Göbeklitepe'deki durumda bundan ibarettir. Yapmamız gereken bu gibi yerleri görmek araştırmak ve ibret almaktır.



Belgesel Göbeklitepe Dünyanın İlk Tapınağı Fragmanı
















Gaziantep gezi notları için tıklayınız.
Birecik gezi notları için tıklayınız.
Halfeti gezi notları için tıklayınız.
Harran gezi notları için tıklayınız.
Urfa 1 gezi notları için tıklayınız.
Urfa 2 gezi notları için tıklayınız.
Göbeklitepe gezi notları için tıklayınız.

https://www.facebook.com/yoldakiizlercom

***

Belgesel Göbeklitepe Dünyanın İlk Tapınağı




0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys