22 Ekim 2013 Salı

İstanbul'da Sonbaharın Adı Belgrad Ormanı

Büyük Bend
Belgrad Ormanı İstanbul'da sonbahar havasının en güzel yaşandığı yerlerin başında geliyor. Bendleri ile Yedigölleri anımsatmıyor değil. İstanbul'dan başlayarak Kırklareli İğneada Longoz ormanlarına kadar devam eden yapraklarını döken çok çeşitli ağaçlardan oluşan ormanların bir kısmını oluşturmakta. Özellikle Ekim sonundan itibaren Kasım sonlarına kadar yeşilden sarıya doğru renk geçişleri izlemek mümkün.

İstanbul'daki en düzenli piknik mekanlarından bir tanesidir ayrıca. Ailecek büyük bir keyfile haftasonu geçirebilirsiniz. Atletizm Fedarasyonunun düzenlediği koşu parkuru sporcuların vazgeçilmez alanlarından. Tarihi Büyük Bend'in ertrafını dolanan 6 km'lik parkur görsel açıdan da ilgi çekici. Daha uzak mesafede 5 tane daha bend var. Bir çoğu 1700'lü yıllarda İstanbul'un su ihtiyacını karşılamak için bizzat padişahların emri ile yaptırılmış. Bu nedenle orman içersinde bendlerden başka bir çok farklı yapıya rastlayabiliyorsunuz.

Büyük Bend'e su toplayan tarihi havuzlardan bir tanesi

Kanuni'nin Belgrad seferi dönüşü getirilen sıpr tutsaklar bu Büyük Bend'in yakınınan yerleştirilerek bir köy oluşturulmuş. Ormanın ismi buradan gelmekte.  Fatih'in "Yaş kesenin başının keserim" fermanı yine bu ormanlar için yazılmış.

Zengin su kaynakları sebebi ile buradan elde eldilen suları İstanbul'a iletmek için bir çok kemer yapılmış zamanında. Bir çoğu halen ayakta olaran bu kemerler ormana farklı bir hava katmakta. Sarıyer ve Kemerburgaz hattında onlarca kemer var. Bunlar içersinde özellikle Mimar Sinan eseri Eğri Kemer farklı mimarisi ile dikkat çekiyor. Sadece kemer turu yapılsa yeridir bu ormanlarda.

İnce Kemer


İstanbul'un Gizli Hazineleri Su Kemerleri




Büyük Bend
Büyük Bend
Koşu Parkuru
Kasım sonuna doğru bu renkleri görebilirsiniz
Eğri Kemer
Eğri Kemer
Eğri Kemer
İnce Kemer
İnce Kemer
Kurt Kemeri
Kurt Kemeri



2 yorum:

Alper Metin dedi ki...

Yıllardır Belgrad Ormanı'na gitmediğimi hatırlatan güzel yazı için teşekkürler.

https://plus.google.com/100719724565080065830?authuser=0 dedi ki...

Teşekkürler Alper Hocam. Okuyup yorum yazmanız bile onurdur bizim için. Selamlar

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys