13 Temmuz 2013 Cumartesi

Ramazan'ın Görsel Şölenidir Mahyalar

Sultanahmet Camii Mahya
Mahya, Farsça aylık, aya mahsus anlamına gelen mâhiyye kelimesinden Türkçe’ye geçmiş bir kelime. 450 yıl önce Fatih Camisi Müezzini Hattat Ahmet Kefeli tarafından Sultanahmet Camisi'ne kandiller asılarak bir yazı yazılmış. Padişahın bu durumu beğenmesi üzerine mahyacılık başlamış. Osmanlı dönemin Ramazan'ın ilk on beş günü hadis, dua, güzel sözler yer alırken son 15 günde kule, salındak, piyade kayığı, çifte kayık, köprü, vapur, Kızkulesi, çiçek, kuş gibi özellikle çocuklarında dikkatini çeken görsellere yer verilirmiş.

Sultanahmet Camii Mahya
Osmanlı'ya ve İstanbul'a özel bir Ramazan geleneği olan mahyalar günümüzde İstanbul'da Sultanahmet Camii, Yeni Camii, Süleymaniye Camii, Eyüp Sultan Camii ve Üsküdar Cedid Valide Sultan Camiilerine asılır. Bunun haricinde yeni yapılan camilerinde bir çoğunda da bu gelenek devam etmekte. Her hafta ayrı bir yazının yazıldığı mahyaları izlemek İstanbul'lulara büyük bir keyif verir.
Süleymaniye Camii Mahya
Mahyaları tek tek görmek isterseniz size tavsiyem Süleymaniye'den başlamanız. İftardan önce gelip Süleymaniye'nin avlusunda çınar ağaçlarında gölgesinde oturup heybetli camiyi izlemek aparyı bir zevk. Elbette daha öncesinde iftar için kuru fasulyecilerde yer ayırmanız gerekecektir. Yüzlerce kişi ile birlikte sokakta iftar yapmak çok keyifli. Sizler iftarınızı açarken Süleymaniye'nin mahyaları yanmaya başlayacaktır. Avludan veya Mimar Sinan türbesi tarafındaki teras kafelerden de bu şöleni izleyebilirsiniz.
Sultanahmet Camii Mahya ve Anı Kaydetmek İsteyen Turistler

Ardından Beyazıd'a inip kitap fuarını gezebilirsiniz. Fakat fazla zaman kaybetmeyin ki Sultanahmet'e Teravih'e yetişebilesiniz. Sultanahmet meydanında yeni ışık düzeni ile daha da güzelleşen havuzun karşına geçip çimlere uzanın. Sultanahmet Camii'ni ve mahyalayı burada izlemek daha güzel olacaktır.
Sultanahmet Camii Mahya
Yeni Camiye gitmek için serin havada Divan Caddesi'nde yürübileceğiniz gibi tramvayı da kullabilirsiniz. İkisi de makbuldür. Mısır Çarşısı'nın önünde devasa cami ışıkları ile sizi selamlayacaktır. İsterseniz Galata Kulesinin altındaki kafelere oturup güzel bir çay eşliğinde bu zevki çıkartabilirsiniz.

Yeni Cami Mahya
Anadolu yakasında oturanlar biraz daha şanlı olacaktır. Dönüş yolunda vapuru tercih ederlerse hem bu üç camideki mahyaları aynı anda görme şansı olacak hemde Üsküdar'a yaklaşırken Yeni Valide camiinde ki mahyayı göreceklerdir. Hemde yavaş yavaş tadını çıkarta çıkarta.
Üsküdar Yeni Valide Camii

Eyüp Sultan'ı görmek için ise ayrı bir günü ayırmanız gerekecek. İftarı bu mukaddes mekanda yapıp sahura kadar bekleyebilirsiniz. Tüm manevi hava iliklerinize kadar işleyecektir. Elbette mahyalar gece boyu sizi aydınlatacaktır.
Eyüp Sultan Camii

Tarihi camilerdeki mahyalar haricinde de bir çok mahya görebilirsiniz. Özellik Ataşehir'de yapılan Mimar Sinan Camii'nin mahyaları yol boyunca seyir eden sürücülere ışık olur.  Teknolojinin gelişmesi ile bilirkte bazı camilerde kulanılan dijital mahyaları görebilirsiniz. Hem Arapça hem Türkçe yazabilmektedir bu mahyalar.

Ataşehir Mimar Sinan Camii
Kartal'da Digital Mahya
Kartal'da Digital Mahya
Mahyaların yakın dönemimizde kullanılan örnekleri ise tam ibretlik. Dönemin milli ve siyasi havasında etkilenerek hazırlanan mahyalar vesika olarak olarak hafızalarımızda  yer alacak. En ilginci ise tek parti döneminde Amerikan gemisini karşılamak amacı ile İngilizce olarak yazılan mahya olsa gerek.

Tek Parti Dönemi Mahyaları : Var ol İnönü 
Tek Parti Dönemi Mahyaları : Var ol İnönü

Arapça Mahya

Yeni Cami Mahya

Süleymaniye Camii Mahya

Yeni Cami Mahya

Sultanahmet Camii Mahya

Sultanahmet Camii Mahya




0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys