Bu ayki tiyatromuz Nazım Hikmet'in "Yolcu" isimli oyunu oldu. İsmi ile başlıbaşına ilgiyi hakediyor aslında. Yol sevdamız gezip görmek amaçlı olsada yola ait herşeyin bir değeri var bizim için. Konu itibari ile çok uzak sayılmaz aslında. 1921 yılında ıssız dünya ile iletişim kesilmiş bir tren istasyonunda istasyon şefi, şefin karısı ve makasçı arasında yaşanan, sırada kızırdöndügüde devam eden hayatlar istasyona gelen bir atlı ile bir anda değişir . Bu noktada #YolSözleri'nde paylaştığım Mark Twain'ın bir sözü aklıma geldi. "Ön yargı, taassup ve dar görüşlülüğün en iyi tedavisi seyahattir". Tam da bu durumu anlatıyor oyun. Yoldan gelen kişinin getirdiği haberlerle bakış açıları değişir ve birbirlerine davranışları farklılaşır.
Şef'in yani Bahtiyar Engin'in oyunculuğu üst seviyede. Tecrübesini konuşturmak. Oyunun seyrini değiştiren Atlı Asker'in (Gün Koper) sempatik davranışları seyirciden olumlu karşılandı. 1920'li yıllara göre hem de savaş ortamına göre hayli iddalı bir kadın figürü var. Zaten konuda buraya oturmakta. Makasçının sazını eline alıp canlı türkü söylemesi oyunun sevdiğim bölümlerinden oldu.
Dekor salona girer girmez dikkatinizi çekiyor. Sahneden taşan buz parçaları soğuk kış atmosferini yansıtmakta. Işık, sis ve kar efekleri ile daha içiniz ürperiyor. Biran üşüdüğümü hissettim desem yalan olmaz. İstasyon olurda tren olmaz mı. Önce sadece ses efekti ile işi kotaracaklarını düşünmüştüm. Ancak arka planda küçük oyunca bir trenin geçmesi gerçekte çok hoş oldu.
Bol şiirli ,edebi değeri yüksek, anlam yüklü bir bir oyun oldu. Makasçının ağzından söyletilen bir söz ile bitirelim.
Daha güzel, daha iyi, daha doğru bir dünya...
Otlar, hayvanları değil... Onlar şimdi de güzel.
İnsanların daha iyi daha doğru bir dünya . ( Nazım Hikmet)
Yazan : Nazım Hikmet
Yöneten : Yıldırım Fikret Urağ
Dramaturgi : Hatice Yurtduru
Sahne Tasarımı : Barış Dinçel
Işık Tasarımı : Mustafa Türkoğlu
Kostüm Tasarımı : Duygu Türkekul
Efekt : Hanefi Topraktepe
Süre : 1 Saat 30 Dakıka
Oyuncular
Şef : Bahtiyar Engin,
Şefin Karısı : Aslıhan Kandemır,
Atlı : Gün Koper,
Makasçı : Mehmet Avdan
0 yorum:
Yorum Gönder