Emrem Sultan Köyün'den yaklaşık 10 km daha gittikten sonra Türkiye'nin ilk hidroelektrik Santrali olan Sarıyar Barajına ulaşıyorsunuz. Adını yakınlardaki Sarıyar Köyünden alsa da hem toprağı hem suyuyla bu adı niye aldığını açıkça belli etmektedir. Kızıl bir toprağa sahip olunca suyu sarıya çalan bir renge gelmekte.
Sakarya Nehir üzerine Menderes döneminde inşa edilen barajın asıl ismi Sarıyar Hasan Polatkan Barajı. Maliye Bakanının ismini vermiş Menderes. İnşaata büyük önem verdiğinden sık sık kontrol etmeye gelirmiş. Hakim bir tepeden inşaatı izlermiş. İşte bu tepeye sonradan Menderes Köşkü denmeye başlanmış.
Sarıyar Köyü'de aslında küçük bir kasaba. Barajın nimetlerinde oldukça faydalanmış. Doğasıyla uyumlu şirin bir kasaba. Etrafında tepeler Nallıhan bölgesinin karakteristik yapısını göstermekte.
Çok geniş bir alana yayılan barajın bir ucu da Çarınhan'a ulaşmakta. Braj kıyında olduğundan dolayı Ankara'nın denizi olarak tanımlanmakta. Küçük bir sahil şeridinde çay bahçeleri, gezinti tekneleri hatta oteli bulunmakta. Bozkurın ortasında Ankara için büyük bir nimet olsa gerek. Göze batan tek kusuru hemen baraj kenarında kurulu olan termik santral. Hayalet gibi yükseliyor güzelim suyun üzerinden.
Barajı çevreleyen renkli kaya yapıları ise görülmesi gereken güzelliklerden bir sonraki yazıda daha geniş bahsedeceğim.
Facebook Ankara fotoğraf albümü için tıklayınız
Flickr Ankara fotoğraf albümü için tıklayınız
- Uyuz Suyu Şelalesi
- Dokuz Dolambaçlı Şehir Nallıhan
- Şifa Arayanların Ziyaretgahı Bacım Sultan
- Nallıhan'ın güzel köyü : Soğukkuyu
- Şifa Arayanların Ziyaretgahı Bacım Sultan
- Dosdoğru İnsanların Dergahı Taptuk Emre
- Nallıhan'ın Renkli Tepeleri
0 yorum:
Yorum Gönder