Tren yolculuklarının yol hikayeleri arasında çok özel bir yeri var. Bundan dolayı uzun tren yolculukları hep ilgimi çekmiştir. Orjinal adı "The Railway Man (Çevirisi :Geçmişin İzleri) " tam da bana göre bir yol filmi. Özünde hüzünlü bir savaş hikayesi olsa da giriş sahnelerindeki tren yolculuğu bölümleri ile insanı yola çıkartacak kadar güzel. Henüz 2013 yapımı olmasına rağmen Türkiye'de henüz vizyona girmemiş olduğunu belirtmek gerekiyor.
Film İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonlara esir düşen ve Thai/Burma demiryolu inşaatında çalıştırılan İngiliz mühendis Eric Lomax ve arkadaşlarının gerçek hikayesini konu alıyor.
Hem yol filmi olması hemde mühendisliği konu edinmesi benim açımdan oldukça ilgi çekici. Görsel olarak hayran kaldığım sahneler var. Hem fotoğrafa hem yolculuğa meraklı iseniz tavsiye edililir. Konu itibari ile dram barındırdığınız hatırlamak gerek elbette.
Başrolde Colin Firth( Eric Lomax) büyük bir oyunculuk örneği gösteriyor. Filmin başından sonuna kadar performansında bir düşme yok. Nicole Kidman'ın rolü ise çok kısıtlı filmde. Ancak yolculuk sahneleri için fena sayılmaz. Yine çok az bir zaman rol almasına rağmen Japon subayı canlandıran Hiroyuki Sanada dikkatimi çekenler arasında.
Colin Firth |
Filmin Künyesi :
Vizyon Tarihi : 2013
Yönetmen : Jonathan Teplitzky
Oyuncular : Colin Firth, Nicole Kidman, Jeremy Irvine, Hiroyuki Sanada
Tür : Dram, Biyografik
Ülke : Avustralya , İngiltere
Eğer filmi izlemeden konusunu öğrenmek istemiyorsunuz yazının bundan sonrasını okumanızı tavsiye etmem.
Filmin Fragmanı :
Filmin Konusu :
Eric Lomax kendi tabiri ile trenlere tutku ile bağlı bir askerdir. Bu tutkusu tüm hayatı boyunca kendisini takip edecektir. Esir olarak Death Railway (Ölüm Yolu) olarak adlandırılan demiryolu inşaatında çalışırken bir yandan da savaşın seyri hakkında bilgi almak için bir radyo yaparlar. Bu radyo onları hayata bağlar. Eric, radyonun ve yaptığı tren yolu haritasının Japonların eline geçmesinden sonra Çin ajanı olmakla suçlanır ve büyük işkence görür. Amerikanın savaşa girmesi ve Japonlara atom bombası atmasında sonra savaşın seyri değişir demiryolu inşaatında hayatta kalan diğer esirlerle birlikte kurtarılır.
Evine döndükten sonra yıllar boyurnca bu tramvayı atlatamaz. İntikam almak için kendisine işkence edenlerin peşine düşer. Küçük bir bilgi almak için bile olsa uzun yolculuklar yapar. Bu yolculuklar sırasında tanıştığı Patti'ye aşık olur ve evlenirler. Ancak geçmiş peşine bırakmaz ve evlilikleri çekilmez hale gelir. Patti çok sevdiği kocasını yıllardır içini kemiren bu durumdan kurtarmaya çalışır.
Eric kendisine işkence eden Japon subayın izini bulur. Esir düştükleri demiryolunda rehberlik yaptığını öğrenir. Geçmişi ile yüzleşmek için tüm acıların yaşandığın demiryoluna tekrar gider. İntikamını almak için ruhunda gelgitler yaşar. Ancak herşeye rağmen yaşananları affeder.
Filmin Yorumu :
3 açıdan değerlendirmen gerekiyor. Yol hikayesi, bir mühendisin hayatı ve savaş filmi
Birincisi yol hikayesini anlatan bir film olarak, Eric ile Patti'nin tren ile yaptığı yolculuk sahneler en çok hoşuma giden bölümler oldu. Hem diyaloglar hem görüntüler çok güzeldi. Eric'in trenin geçtiği bölgeleri rehber edası ile tek tek anlatırken orada olmayı hayal ettim açıkçası.
İkincisi tren uzmanı bir mühendisin hayatı bir yol hikayesi için biçilmiş kaftan. Savaşta teorik bilgilerini pratikte kullanarak küçük bir radyo yapmaları güzel bir fikirdi.
Son olarak esas konusu olan savaş. İkinci dünya savaşları konu alan filmlerin klasik duruşu vardı. Japonlar aşağılık zalim insanlar. Amerikalılar yada İngilizler ise kurtarıcı rolünde azizler. Ölüm yolunu yapmaktan vazgeçen İngilizlere karşın, binlerce insanı tren yolu inşaatına gömen Japonlar. Tarihi kazananlar yazar sözüde bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor böylece. Her şeye rağmen kazanan içinde kaybeden içinde büyük acılar bırakır. Filmin bir yerinde Finley'in "Savaş iz bırakır Bayan Lomax" sözü filmi özetler nitelikteydi aslında. Bu yol inşaatında da büyük dram yaşanmış.
Ölüm yolu inşaatı |
Thai/Burma Demiryolu |
Thai/Burma Demiryolu Köprüsü |
Nicole Kidman |
Thai/Burma Demiryolu |
0 yorum:
Yorum Gönder