Mustafa Kutlu Üstad'la tanışmamız "Uzun Hikaye" ile oldu. Okur okumaz hemhal olduk peşine düştük. Her okuduğumda yenş hikayesini bekler oldum. O yazdı ben okudum. O yazdı ben düşündüm. Şimdi düşününce üstadın hikayelerinde çizdiği tasvirlerin fotoğraflarımda izlerinin olduğuna kanaat getirdim. Her yeni hikayeyi okuduğumda düşündüm. Acaba bu hikaye film olsa nasıl olur diye. Ben bunları düşünürken bir haber aldım. "Uzun Hikaye" film oluyormuş. Hemen kütüphanemi aradım ama bulamadım "Uzun Hikaye"mi. Kim bilir kim almıştı. Ama olsun muhakkak okuyan birisidir dedim içimi rahatlattım. Bekledim aylarca "Uzun Hikaye"yi. Yönetmen'i Osman Sınav, Bulgarya'lı Ali'si Kenan İmirzalıoğlu olunca heba olmayacağından emindim güzelim hikayenin. Kimse demeyecekti uyarlama film kitap gibi olmuyor diye. Kitap gibi olmaz elbet. Ancak film gibi film olur. İlk fragmanlar çıkınca tamam olmuş bu film dedim. Bekledim perdedeki ilk gününü. Bir çok film bekledim vizyona girmeden. Ama hiç birine ilk gün gitmeliyim demedim hiç bir zaman. "Uzun Hikaye" başkaydı özeldi benim için. Hakkını vermeliydim. İşten çıkar çıkmaz eve geldim yemeğimi yedim doğru sinemaya.
Sıcacık bir Anadolu hikayesi "UzunHikaye". Rumeli'den başlayan bir hikaye. Rumeli de bir Anadolu değil mi zaten. İçimizi sızlatan her anışımızda bir ahh çektiren Rumeli . Bizim Ali'nin Bulgarya'dan dedesi pehlivan Süleyman ile başlayan hikayesi tren yolları boyunca kasaba kasaba Anadolu'yu baştan başa katediyor. Mustafa Kutlu Üstad'ı okuyanlar bilir. Anadolu'yu anlatır üstad iyileri anlatır iyiliği anlatır. Anlatır ama kötülerden de bahser. İyi ile kötüyü ayırt etmek için. Ama hep umut saçar kalplere kısacık hikayelerinde. Hüzünlendirir zaman zaman ama karamsarlığa düşürmez hiç bir zaman. Ali'de dosdoğru bir insan eğilmeyen bükülmeyen dimdik. Tam bir aile babası. Oğlunun kahramanı eşinin sevdalısı. Oğlunun tabiri ile sevda köylü. Eşine sevdalı, oğluna sevdalı, insanlara sevdalı. Ama çok iyi bir insan
Osman Sınav hakkını vermiş hikayenin gerçekten. Konunu işlenişi, oyuncuların performansı, müzik seçimi, kostüm tasarımları. Bütünlük arzetmiş bütün unsurlar. Sırıtan hiç bir şey yok. En aykırı gözüken Tuğçe Kazas bile filmde tam bir tertemiz Anadolu kızı gibi oynamış. Evini çekip çeviren. Neler yok ki filmde. Fotoğrafçı bile var ilk fotoğrafların çekildiği. Fotoğraf olan her filme ayrı bir gözle bakıyorum artık. Her saniyesi fotoğraf tadında olan bir film ise daha bir dikkatle izliyorum. Bir yol hikayesi var bu filmde raylar boyunca giden. Anadolu insanı için hikayeler trenle başlar diyor bir sahnede. Haksız mı ? Şarkılara türkülere girmiş kara trenler. Haydarpaşa evimizin bir bölümü değil mi? Köyler kasabalar insanlar yaşamlar var bu hikayede. Köprüler var aşıkların buluştuğu dağlar var ayrıldığı. İnsanı hüzünlendiren bir hikayesi var bu hikayenin. Gizli gizli göz yaşı döktüren. Bir yandan da gülümseten hatta güldüren bir yanı var ne hikmetse. Yüzünde düşmeyen gülümsemesi ile Ali kötülere en güzel cevabı veriyor. Sevda var bu filmde.Dikkat ederseniz bir film bir hikaye çıkıyor ağzımdan. Hikayeyi okurken film izler gibi olurdum. Şimdi de film izlerken hikayeyi okur gibi oldum. Evet sevda yüklü bir hikaye. Birbirlerinin onuru korumak üzere kurulmuş sevdalıların hikayesi. Yokluk içinde zenginliği bulan bir sevda. Demiştim ya Üstad eğrilerin arasında doğruları gösterir diye. Hep hakkı, hakkı savunmayı anlatmış hemde kitabın ortasından. Ama her zaman hakka karşı çıkan birileri olmuştur olacaktır da. Ali karşı duracaktır haksızlıklara. Kalemi tek silahıdır kötülüklere karşı koyan. Sosyalist derler Ali'ye ama lakabıdır sadece. Cuma'ya da gider Ali.
Kenan İmirzalıoğlu son dönemdeki en iyi oyunculardan. Hangi karaktere bürünse hep çıtasını bir üste taşıyor. Uzun Hikaye'de çok güzel bir performans göstermiş. Film boyunca baştan başa oynayan tek karakter. Bu yüzden filmin bütün ağırlığı üzerinde. Diğer oyuncular hikaye gereği hep geride kalıyorlar. Bir önceki istasyonda. Ama öyle değerli oyuncular ki 5-10 dk lık rollerinde bile ustalıklarını gösteriyor. Altan Erkekli, Güven Kıraç, Cihat Tamer ve diğerleri.
Filmin müziklerine ayrıca değinmek gerekiyor. İçine işliyor melodiler. Bazen acıtıyor ama derinden. Hele Ali'nin mızıkası.
Dedim ya bu hikaye özeldir diye. Bu hikaye Anadolu'nun hikayesi, sevdanın hikayesi, hakkın hikayesi, yol hikayesi, sevincin hikayesi, hüznün hikayesi. Okumayı da izlemeyi de hakediyor hemde defalarca.
0 yorum:
Yorum Gönder