30 Dk'lık Yıldız Fotoğrafı |
Yıldız fotoğrafları çekimi için uygun bir mevsim olmamasına rağmen son günlerde temiz bir gökyüzünün olması ve havaların çok soğuk olmamasında dolayı gece gece düştük yollara. Ansızın verilen bir karardı aslında. Bir gün öncesinde çekimler yapan FotoSeyir Metin Alkış'ın tekrar çekimlere gideceğini duyduğumda hemen takıldım peşlerine. Hedefimiz İstanbul'dan çok fazla uzaklaşmadan ama şehrin ışıklarından kurtulabileceğimiz bir yer. Daha önce gündüz gözüyle defatle gittiğim Riva yollarında gece zifiri karanlıkta gitmek varmış. Ornito (Kuş) fotoğrafçılığında uzman olan Metin Alkış'ın mekanıdır aslında Riva. Bu yüzden elinin avcu gibi biliyor.
Işıkları arkamızda bıraktıktan sonra karanlıkta model olacak bir ağaç belirledik önce. Deneme çekimlerinden sonra ayarlarımızı yaparak çekimlere başladık. Elbette onun öncesinde Kutup Yıldız'ı belirledik. Yıldızların bıraktıkları izlerin Kutup Yıldızı'nın etrafında dairesel olmasını istiyorduk. Malum yıldız fotoğrafları çekimi uzun zaman alan bir teknik. Makbulü bir saati geçen çekimlerdir. Yıldızların hareketleri uzun zaman aralığında yapılan pozlama ile çizgisel bir görünüm almakta. Kutup yıldızı sabit olduğundan diğer yıldızlar onun etrafında bir hareket ediyor görünmekte. Tüm ayarlarımızı yaptıktan sonra çekimlere başladık. 15-20 dk sonra tüm ışıkları açık bir halde bir avcı arabası tam önümüzden geçti. Fotoğrafta yoğun bir ışıkla boyama efekti vermişti. Bu yüzden sonlandırıp tekrar başlattık. Aslında çok güzel zamanı yakalamıştık. Kötü oldu bizim için. Bunu ikinci çekimin sonuna sis bastırınca anladık. İkinci çekimimizi yarım saatte sonlandırıp ekipmanları topladık hemen. Tüm kameralarımız su içinde kalmıştı.
Yıldız çekimleri tüm gece sadece bir kaç kare çekim yapma hakkınız olduğundan zahmetli bir teknik. Uymanız gereken önemli bir kurallar var. Öncelikle şehirde olabildiğince uzağa mümkünse yükseğe çıkmanız gerekiyor. Ne kadar yükseğe çıkarsanız yıldızların sayısı ve netliği o kadar fazla oluyor. Açık ve nemsiz bir havada çekim yapmalısınız. Ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalı. Soğuk olduğunda sensörler donabilir, sıcak havalarda ise uzun çalışmasından dolayı kameranızın fazla ısınıp yanma riski var. Bu nedenle Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim ayları en uygun zamanlardır. Şehrin dışında olduğunda güvenlik riski var ayrıca.
Sağlam bir ekibiniz varsa yıldız çekimleri çok keyiflidir. Kameralar çekimler yaparken siz arabanızda yada çadırınızda çok güzel bir muhabbet çevirebilirsiniz. Yıldızların altında olmak insanlara huzur veriyor. Şehrin ışıkları altında unuttuğum değerlerden bir tanesi aslında. En azından bir iki kere sadece yıldız çekimi için kamp yapmak gerekiyor aslında. 2014 planlarım arasında şimdiden yeri aldı.
20 Dk sonra bir fotoğrafın sonu :) |
0 yorum:
Yorum Gönder